Search

Pripreme za ovogodišnju manifestaciju „Odbrana BiH – Igman 2017“ u završnoj fazi

Danas je u Sarajevu održan Organizacioni odbor manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2017”

Organizacioni odbor tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH – Igman”, koja će biti održana početkom augusta, na današnjoj sjednici usvojio je program manifestacije i finansijski plan. Istaknuto je da će aktivnosti biti slične prošlogodišnjim i da pripreme, dosad, teku planiranom dinamikom. Članovi Organizacionog odbora usvojili su finansijski plan prema kojem će za manifestaciju biti izdvojeno 123.000 KM.

Predsjednik Organizacionog odbora i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da je ovogodišnja manifestacija 17. po redu kojom se odaje počast svim šehidima i poginulim borcima, kroz sate historije, okrugle stolove i druge aktivnosti. Uz uobičajene aktivnosti polaganja cvijeća na spomen-obilježjima i mjestima stradanja i odavanja počasti, kroz programske sadržaje planiran je vjerski te kulturno-umjetnički program, sportske aktivnosti i obrazovni sadržaj. Centralni dio  manifestacije će biti održan 04.avgusta 2017. godine na Velikom Polju i kod ratne džamije na Igmanu.

U proteklih 13 godina ova manifestacija se održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman. Tako će biti i s ovogodišnjom, “Odbrana BiH – Igman 2017”.

Ministar Bukvarević je kazao da su sedam kantona i Brčko Distrikt BiH već prihvatili obaveze koje imaju u vezi s ovom manifestacijom i da su najavili dolazak bar po dva autobusa veterana.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pocrtao je ministar Bukvarević.

Potpredsjednik Organizacionog odbora i Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo naglasio je značaj ove manifestacije navodeći da se pozivu za učešće u organizaciji svi moraju odazvati s obzirom na to kome u čast je pripremljena.

– I ove godine, kao što je rađeno i ranijih, moramo napraviti veliku manifestaciju – istakao je Fišo.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti