Search

Svečanom akademijom obilježena 25. godišnjica od osnivanja Organizacije RVI Grada Tuzle

Tuzla, 14.03.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao Svečanoj akademiji koja je danas održana u Tuzli a u povodu obilježavanja 25. godišnjice postojanja i rada Organizacije ratnih vojnih invalida Grada Tuzle.

Čestitke u povodu ovog jubileja prisutnima su uputili predstavnici Saveza RVI TK i Federacije BiH Fahrudin Hasanović i Esad Delić, zatim Mensur Alić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je u svom obraćanju istakao kako je savez RVI Federacije BiH u čijem sastavu je gradska organizacija Tuzla najorganizovanija boračka populacija na prostoru Federacije.

“Ratni vojni invalidi Grada Tuzle uvijek su znali kuda idu i šta žele, s njima smo se lahko razumijevali jer smo uvijek imali zajednički cilj a to je pomoći ratnim vojnim invalidima u socijalnoj, stambenoj i zdravstvenoj problematici. Da nije bilo njih i njihovog nemjerljivog doprinosa u odbrani BiH danas vjerovatno ne bi bilo ni nas. Imao sam priliku biti sudionik njihovih brojnih aktivnosti na terenu i bilo mi je zadovoljstvo sarađivati s njima. Najvažnije nam je da ratni vojni invalidi Grada Tuzle imaju organizaciju. Moje iskrene čestitke na ovoj godišnjici, iskrene čestitke na svim realizovanom aktivnostima. Ovo je boračka organizacija koja direktno pomaže svojim korisnicima i meni je zadovoljstvo biti večeras ovdje”, kazao je ministar Bukvarević.

Organizacija ratnih vojnih invalida Grada Tuzla bila je inicijator formiranja, kako kantonalnog, tako i federalnog udruženja ratnih vojnih invalida, čije osnivačke skupštine su održane u ovom gradu 1994. godine.

“Hvala vam za razumijevanje koje imate za ratne vojne invalide na ulici, u Domu zdravlja, na Gradini, javnim ustanovama ”toliko nam je dovoljno” samo razumijevanje, a onima koji nas baš i ne vole poručujem ne morate, ne tražimo to od vas ali nas morate poštovati jer ne znaš ti prijatelju kakav je to osjećaj kad ti granata iščupa nogu, kad ti metak prođe kroz tijelo, kad visiš na dijalizi svaki dan, nemaš djecu ni porodicu jer te rat u kojem si branio čast i dostojanstvo onih iza tvojih leđa učinio oboljelim ili slabijim od današnjih drugih i drugačijih. Ne znaš ti prijatelju moj šta je taj čovjek dao za našu zajedničku slobodu koju živimo, baš taj sa karticom ratnog vojnog invalida, zato, kad je vidiš ustani” istakao je u svom obraćanju predsjednik O RVI Grada Tuzla Nihad Bukvić.

Na samom kraju Svečane akademije dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i sportskim udruženjima koja djeluju u okviru O RVI Grada Tuzle. Zlatne plakete za nesebičan doprinos i pomoć populaciji ratnih vojnih invalida dobili su Nermin Marevac, Nihad Bukvić i Selim Bešlagić.

Članovi predsjedništa O RVI Tuzle jučer su položili cvijeće i odali počast prvom predsjedniku organizacije rahmetli Šefiku Duriću a u okviru kulturnog programa Svečanu akademiju su uljepšali članovi UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti