Search

U sarajevskom naselju Bistrik otkrivena spomen-ploča zlatnom ljiljanu Enveru Eni Šakiću

26.06.2020. godine: U Sarajevskom naselju Bistrik danas je svečano otkrivena spomen-ploča komandantu i zlatnom ljiljanu Enveru Eni Šakiću a među prisutnima, uz članove porodice Šakić i pripadnike Zelenih beretki bili su i federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević i kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

Saborci su ovom prilikom evocirali uspomene na dane u kojima je Sarajevo bilo pod opasadom ali i na početke formiranja i organiziranja otpora kako bi se suprotstavili agresoru.

Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je naglasio značaj saboraca koji su “među prvima prepoznali pripreme agresora da napadnu naš narod i domovinu i koji su se prvi organizirali i pružili otpor.” Naglasio je značaj jedinstva koji je, prema njegovim riječima, i danas prijeko potreban, podsjećajući sve prisutne da je naša trajna zadaća da obilježavamo sve značajne datume iz perioda herojske odbrane naše domovine. Ministar Bukvarević je kazao i da je “posebna obaveza svih preživjelih briga o saborcima i članovima porodica poginulih, kako bismo svi zajedno, pri svega, ukazali poštovanje boračkoj populaciji, te unaprijedili status u oblasti boračko-invalidske zaštite u skladu sa raspoloživim mogućnostima.”

Spomen-ploča je postavljena ispred kafane “Pjaf” odnosno na kući porodice Baličevac u kojoj je Šakić i osnovao jedinicu Zelenih beretki Pjaf Bosnae 22 a članovi porodice i delegacije su položile cvijeće i odale počast.

Kabinet ministra