Search

U Srebreniku obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona

Srebrenik, 12.06.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je obilježavanju Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja u organizaciji Kantonalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

U okviru obilježavanja delegacije i saborci su obišli mezarja heroja oslobodilačkog rata sa ovog područja. Od ukupno devet heroja oslobodilačkog rata u BiH, trojica su iz Tuzlanskog kantona. Delegacija je položila cvijeće na mezarja Nesiba Malkića u živiničkom naselju Dubrave, Mehdina Hodžića poznatog kao Crni labud u selu Hemlijaši, u kalesijskoj mjesnoj zajednici Memići i Hajrudina Mešića poznatog kao kapetan Hajro u Sniježnici.  Mehdin Hodžić je poginuo 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni. Njegovom zaslugom izvojevana je jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. Hajrudin Mešić je poginuo 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici.

Na platou starog grada Srebrenika održan je historijski čas, a u Centru za kulturu Srebrenik upriličena je svečana akademija.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao kako je čast biti na ovakvim manifestacijama koje imaju za cilj da saborci evociraju uspomene iz najtežih dana za odbranu naše domovine ali i očuvaju sjećanje i istinu o herojstvu naših branilaca.

“Od neizmjerne je važnosti da generacije koje dolaze znaju da je naša država odbranjena krvlju šehida i branioca koji su bili spremni svoje živote dati za njenu odbranu i odbranu svih naroda. O herojstvu naših saboraca govore brojne činjenice a Tuzlanski kanton će ostati u historiji zabilježen kao područje sa kojeg dolazi nekoliko heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i kao područje na kojem su branioci bili neustrašivi i nezaustavljivi pred agresorima. Čestitam svima današnji Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja i pozivam saborce da vratimo jedinstvo koje smo imali ratnih dana danas kada nam je još potrebnije. Na našu državu ne prestaju nasrtaji i prijetnje i mi uvijek moramo imati na umu da samo zajedno, jedinstveni i složni možemo i moramo braniti našu domovinu”, poručio je, između ostalog, ministar Bukvarević.

U Tuzlanskom kantonu na kojem su se desile neke od najtežih borbenih bitaka 352 branioca odlikovana su priznanjem “Zlatni ljiljan”, od čega su 152 borca najviše ratno priznanje dobila posthumno.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti