Search

U Tuzli obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona

Tuzla, 12.06.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao obilježavanju Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona.

Iz godine u godinu Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja obilježavao se odavanjem počasti i polaganjem cvijeća herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata, održavanjem sportskih aktivnosti, kao i druženjem živih dobitnika najviših ratnih priznanja. Zbog pandemije koronavirusa, način obilježavanja je morao biti promijenjen.  Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, polaganjem cvijeća i obilaskom mjesta ukopa poginulih odata je počast herojima koji su svoj život dali za slobodu svoje domovine.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević kazao je da je naša trajna zadaća obilježavanje svih značajnih datuma i odavanje počasti, prije svega poginulim borcima – šehidima, onima koji su dali najveći doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine.

„Još jednom čestitam dobitnicima svih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona na svemu što su dali, na njihovom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine a i što se na današnji dan okupljaju i evociraju uspomene, druže se i na taj način njeguju kulturu sjećanja na naše najbolje sinove“, kazao je ministar Bukvarević.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Amir Kulaglić je ovom prilikom čestitao svim dobitnicima najvećih ratnih priznanja značajni datum te izrazio želju da sljedeći dočekaju sa puno više prava koje ostvaruju sve boračke populacije. “Ovo je prilika da se prisjetimo svih poginulih boraca, šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca koji su u odbrani jedine nam domovine dali svoj nemjerljiv doprinos a među njima sigurno najveći su dali, pored porodica šehida, i dobitnici najvećih ratnih priznanja.”

Cvijeće je položeno na centralnim spomen-obilježjima na Slanoj Banji te ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK u Tuzli. Ovogodišnja svečanost obilježavanja 12. juna, Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK održana je skromno, u uslovima poštivanja mjera socijalne distance. Pored predstavnika vlasti  prisustvovale su brojne delegacije boračkih organizacija i udruženja.

U znak sjećanja na žrtve i hrabrost kojom su doprinijeli današnjoj slobodi i miru cvijeće je danas položeno i na mjestima ukopa heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Dubravama, Mehdina Hodžića u Hemlijašima i Hajrudina Mešića u Teočaku.

Kabinet ministra