Search

Ministar Lokmić pridružio se učesnicima Marša mira

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić pridružio se danas učesnicima Marša mira kako bi odao počast Srebreničanima ubijenim u genocidu 1995. godine.
Marš mira, ukupne dužine gotovo 100 kilometara, predvode preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti.

Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani Bosne i Hercegovine, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

Učesnici pješače stazama kojima su podrinjski Bošnjaci u julu 1995. godine spašavali svoje živote. Tada ih je na put krenulo između 10 i 15 hiljada. Za neke je ovo bio put spasa, dok je hiljade njih ubijeno u genocidu.

– Naša je trajna obveza da pamtimo, čuvamo istinu i upozoravamo, i zbog sebe, ali i zbog cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina i njene institucije na svim nivoima imaju obavezu da njeguju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako se nešto takvo više nikada i nikome ne bi dogodilo. Svi mi, trebamo imati poseban senzibilitet prema Srebrenici jer je opomena i podsjetnik kako za današnje, tako i buduće generacije – kazao je ministar Lokmić.

Kabinet

Ostale aktuelnosti