Search

Udruženo 1,2 miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Federalni zavod za zapošljavanje donio odluku o sufinansiranju projekta zapošljavanja djece šehiha i poginulih boraca

Na jučer održanoj sjednici, Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje donio je odluke o odobravanju učešća u programima sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca koji će biti realizirani u Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

Federalni zavod za zapošljavanje je u ovu svrhe izvdojio za ovu godinu sredstva u visini od 700.000,00 KM, odnosno po 175.000,00 KM za svaki od kantona koji su se prijavili na ovaj projekat, te ih udružio sa sredstvima Vlada Tuzlanskog, Hercegovačko – neretvanskog, Zeničko – dobojskog i Srednjebosanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila sredstva u visini od 100.000,00 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona 100.000,00 KM, Vlada Srednjebosanskog kantona 100.000,00 KM i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona 200.000,00 KM u tu svrhu.

Ukupno, za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca za ovu godinu je obezbjeđeno 1.200.000,00 KM.

Projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca je inicirao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević sa predsjednikom organizacijom porodica šehida i poginulih boraca FBiH Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO-a Jasnom Zlomisić.

Ova sredstva su isključivo namjenjena za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca.  Projekat će biti nastavljen   i u narednim godinama. Očekuje se da i drugi kantoni u FBiH pristupe ovom projektu i planiraju u svojim budžetima sredstva za ovu namjenu i te time doprinesu smanjenju broja od oko 6000 djece šehida i poginulih boraca koji se nalaze na biroima za zapošljavanje i koji očekuju  zaposlenje.

Uskoro će biti upriličeno potpisivanje sporazuma sa navedenim kantonima o realiziciji programa o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti