Search

U Nezuku okupljanje pred početak Marša mira

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata dočekala učesnike Marša mira, te prisustvovala centralnoj manifestaciji Okupljanje preživjelih veterana, bivše 28. divizije Armije RBiH u povodu obilježavanja 29. godišnjice od proboja Bošnjaka iz Srebrenice na slobodnu teritoriju.

U Nezuku je danas, 7. jula počelo okupljanje hiljade učesnika Marša mira Nezuk – Potočari, koji će od 8. do 10. jula pješke preći više od 100 kilometara, putem kojim su 1995. godine hiljade srebreničkih muškaraca krenuli u proboj na teritoriju pod kontrolom Armije Republike BiH, ali hiljade njih nisu preživjeli.

I ove godine Marš mira će predvoditi veterani koji su preživjeli genocid.

Podsjetimo, dolazak Marša mira u Potočare planiran je za 10. juli poslije podne, kada bi učesnici sa ostalim učesnicima maratona, te biciklistima i motoristima iz raznih dijelova BiH trebali prenijeti tabute s posmrtnim ostacima ubijenih u Musalu mezarja u Potočarima.

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare imaju mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu 14 žrtava genocida.

Ostale aktuelnosti