Search

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovala obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, boravili su u Srebrenici povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Danas su prisustvovali komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, nakon koje su položili cvijeće na spomen obilježje, te odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida.

Ovom prilikom premijer Nikšić istakao je važnost da svi priznaju nespornu činjenicu da se u Srebrenici desio genocid.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 14 žrtva genocida kojima je  klanjana dženaza i čiji su posmrtni ostaci spušteni u kabure u “dolini bijelih nišana“ u Potočarima.

Najmlađa žrtva ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku, a najstarija ukopana žrtva je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

Više od pet hiljada učesnika Marša mira nakon pređenog puta od 100 kilometara stigli su sinoć u Potočare gdje im se na zadnjoj dionici pridružio i ministar Lokmić sa saradnicima,  kako bi odali počast Srebreničanima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta.

Prvi put ove godine 11. juli obilježava se i kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, nakon što je 23. maja ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarsto za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je i ove godine osiguralo podršku za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.

Ostale aktuelnosti