Search

Obilježavanje 31. godišnjice od formiranja 327. Viteške bbr. Maglaj

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice od formiranja 327. Viteške bbr. Maglaj.

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježju šehidima-poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana i učenjem fatihe, počelo je obilježavanje više od tri decenije od formiranja 327. „Viteške“ bbr. Maglaj.

Prva maglajska brigada formirana je 6.novembra 1992. godine. Od manje vojne formacije Štaba TO, maglajska brigada prerasla je u 201., odnosno 327.brigadu koja je s pravom i zaslugama maglajskih heroja dobila i zvanje „Viteška“. Tokom čitavog rata brigada je bila konstatno u prvim redovima odbrane, braneći kapiju općine Maglaj i vrata Bosne i Hercegovine.

U nemogućim uslovima brutalne agresije i nametnutog embarga, naš narod je, gotovo goloruk, ali uvjeren u pravednost svoje borbe, stao u odbranu svoje domovine. Sve buduće generacije patriota ove države pamtit će to ostvarenje. Naša borba je bila pravedna. Istina je bila naše najjače oružje.

– Maglajlije su velikog i hrabrog srca, patriote, ljudi koji svoju domovinu vole i nose u srcima i molim vas da zajedno na putu dokazivanja istine istrajavamo, da se borimo za bolji status populacije koja je najzaslužnija za to što imamo državu i da nikada ne zaboravimo da su naši šehidi i poginuli branioci, koji su temelj domovine, u amanet preživjelima ostavili suverenu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Naša djeca, porodice, rodbina i prijatelji su čuvari slave, viteštva i ljubavi koju je narod slobodnih maglajskih prostora gajio prema našoj brigadi. Braneći domovinu, pripadnici brigade odbranili su ideju, tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija. Obilježavanje značajnih datuma je od posebnog značaja, jer ih ostavljamo u naslijeđe budućim naraštajima da prenesu istinu o odbrani ponosnog Maglaja i cijele BiH,- istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti