Search

24. godine od zločina u Ahmićima Zločin u Ahmićima nećemo zaboraviti

Jučer je u Ahmićima nadomak Viteza obilježeno 24. godine od zločina koji su počinili pripadnici HVO nad nedužnim civilima ovog sela. U napadu na selo ubijeno je 116 civila, od čega se za ostacima 29 ubijenih, još uvijek traga.

16. aprila 1993. godine pripadnici HVO-a Džokeri i Maturice napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Na šehidskom mezarju u Vitezu okupili su se članovi porodica stradalih gdje su se prisjetili svojih najdražih. Kiša, tišina i učenje Kur'ana čuli su se na šehidskom mezarju dok su pristizali članovi porodica, ali i gosti iz cijele BiH na obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima.

Obilježavanju 24. godišnjice masakra u Ahmićima, pored mnogobrojnih građana i članova porodica, prisustvovali su Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Paralmentarne Skupštine BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmudbegović, predsjednik Parlamenta FBiH i izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Edin Mušić, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, izaslanik federalnog ministra za izbjeglice Nisvet Mujanović, premijer Vlade SBK Tahir Lendo, direktor Uprave za boračka pitanja SBK Esad Crnica, ministar obrazovanja HNK Rešad Hadžović, te mogobrojni gosti iz cijele BiH.

Na šehidskom mezarju u Ahmićima danas je bilo dosta mladih članova porodica ubijenih koje su roditelji, nane ili dede doveli do mezara. Ističu kako ih boli što djeca ne razumiju i što im ne mogu još uvijek ispričati istinu i objasniti gdje su drugi članovi porodica za kojima tragaju 24 godine.

“Borimo se kulturom pamćenja da pobijedimo i borimo se za istinu da se dogodio zločin gdje je ubijeno 116 nevinih civila. U Ahmićima nije bila nijedna vojna formacija, a i ove godine našim komšijama na njihov praznik šaljemo poruku da nam pomognu da pronađemo naše najmilije ako imaju imalo ljudske i kršćanske svijesti”, poručio je predsjednik Udruženja 16. april Ahmići,  Elvedin Kermo.

Članovi porodica 29 ubijenih, koje još uvijek tragaju za svojim najmilimij poručuju da nikad neće izgubiti nadu i da će nastaviti tragati za ostacima svojih najmiliji.

“I ja sam mislio da nikada neću pronaći majku, ali pronašao sam je i sada znam gdje ću doći i proučiti fatihu. Pronaći ćemo ih sve ako Bog da”, dodao je Nevzudin.
„Ahmići su opomena svim ljudima na svijetu na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima. Ovo treba da bude opomena Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim stanovnicima BiH da se na svakom mjestu i u svako vrijeme suprotstavljamo zlu i zločincima“ – istakao je Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Ne smijemo zaboraviti, trebamo im poručiti fatihu i moliti Boga da im podari dženet. Moramo se okrenuti budućnosti, bez obzira na sve dešavanja u prošlosti. Trebamo nositi poruke, a graditi suživot na bazi naših iskustava. Ovo je naša tradicija koju moramo njegovati, najprije generacije koje su bile svjedoci tih dešavanja, a to moramo prenijeti na buduće generacije”, kazala je potpredsjednica Mahmutbegović.

Obilježavanju godišnjice zločina u Ahmićima prisustvovao je i federalni ministar za boračka pitanja Doc. dr. Salko Bukvarević, koji je kratko poručio „Sječajmo se nevino stradalih žrtava i šaljimo poruke mira, da se ovo nikad i nikom više ne ponovi“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti