Search

Ministar Bukvarević posjetio zadrugu „Eko Food“ iz Blagaja i zadrugu „Loznica“ iz Čapljine

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, s članovima Komisije za raspodjelu novčanih sredstava “Transfera za zapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga”, posjetio je jučer boračku zadrugu “Eko Food” iz Blagaja kod Mostara gdje je s direktorom te zadruge Adnanom Sabljićem potpisao ugovor o sufinansiranju projekta zapošljavanja boračkih kategorija kroz boračke Zadruge.

U ovoj zadruzi riječ je o nastavku provedbe projekta uzgoja plasteničkih proizvoda, odnosno proširenju postojećeg asortimana i realizaciji projekta proizvodnje jaja u eko farmi.

Po riječima ministra Bukvarevića, dva osnovna cilja projekta zapošljavanja i samozapošljavanja kroz boračke zadruge su zapošljavanje boraca i njihovih porodica, jer su borci teško zaposliva kategorija, te resocijalizacija i rehabilitacija boraca koji sa sobom nose i ratne traume.

Ministar je dodao kako se može vidjeti da su dosadašnja sredstva u ovoj boračkoj zadruzi adekvatno utrošena, te čestitao njenim predstavnicima na ispunjavanju uslova za potpisivanje ugovora i za ovu godinu.

– Iskreno se nadam da će prošiti postojeći asortiman i povećati broj zaposlenih boraca – istakao je Bukvarević.

Ministar je naglasio kako je ovo prvi ugovor za ovu godinu, te kako će u narednoj sedmici biti potpisano još 20 ugovora s boračkim zadrugama.

Direktor zadruge “Eko Food” Adnan Sabljić naveo je kako u narednom periodu namjeravaju izgraditi farmu jaja, istakavši da se nada kako će i taj projekt biti uspješno realizovan, kao i projekt plasteničke proizvodnje, uz povećanje broja zaposlenih.

Nakon posjete zadruzi “Eko Food” u Blagaju, koju su osnovali bivši pripadnici Armije RBiH, ministar Bukvarević je, zajedno s članovima Komisije, obišao i novoformiranu zadrugu “Loznica” u Čapljini koju su osnovali bivši pripadnici HVO-a i koja će se baviti uzgojem ljekovitog bilja, rasada i destilacije,  te se tokom obilaska zadruge upoznao sa planom razvoja iste.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti