Search

24-ta godišnjica formiranja 4. Viteške motorizovane brigade

Dana 28.07.2016.g. u Hrasnici je održana Centralna manifestacija obilježavanje 24. godine od formiranja 4. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Svečanosti je  u ime Vlade Federacije BiH prisustvovao Doc. dr. Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na svečanoj akademioji, na otvorenom, prisutnim saborcima i građanima su se obratili ratni komandant 4. Viteške general Fikret Prevljak i premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

U svom obraćanju ministar Bukvarević je istakao „ kao pripadnik Armije RBiH, svjedočim o vašem patriotizmu i doprinosu da odbranite našu domovinu, jer ste vi u Hrasnici bili jedni od najorganizovanijih dijelova Patriotske Lige BiH. Pripadnici 4. Viteške su znali kako se brani svoj dom, svoja domovina i svi građani Bosne i Hercegovine.

Jedan od posebnosti 4. Viteške, zbog velikog stradanja, bili su primorani da u  svoje redove angažuju i borce žene, te našim heroinama ovim putem upućujem posebno poštovanje, za sve ono što su doprinijele  u odbrani Bosne i Hercegovine.

Danas smo ovdje, da još jednom iskažemo svoje poštovanje prema svim šehidima i poginulim borcima, prema ratnim vojnim invalidima, prema demobilisanim borcima, komandantima. Oni su branili BiH i omogućili nam da živimo u slobodi. Naša obaveza je danas, da se brinemo o tim ljudima, svako na svoj način“, istakao je ministar Bukvarević.

„Koristim priliku da se zahvalim Vladi Kantona Sarajevo, svim općinama u Kantonu, koje daju svoj veliki doprinos u rješavanju statusnih pitanja boraca. Svjesni smo da to nije dovoljno, te vas još jednom pozivam, da svako na svoj način, učinimo dodatni napor, da pomognemo našim saborcima, kojima je pomoć potrebna, da pomognemo našim majkama, očevima, suprugama i djeci naših bosanskih šehida i poginulih boraca, da pomognemo našim ratnim vojnim invalidima, jer oni su već u godinama kad im je potrebna dodatna pomoć.

Sa ovog časnog mjesta, pozivam sve borce, da se ujedinimo, jer samo jedinstveni borci u jedinstvenim boračkim organizacijama, možemo napraviti puno više. Jedinstvo boraca je snaga Bosne i Hercegovine“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti