Search

26 godina od pogibije legendarnog komandanta Safeta Zajke

Sarajevo, 17.06.2019. godine: Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, na Centralnom spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad danas je obilježena 26. godišnjica od pogibije komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke.

Godišnjici obilježavanja pogibije heroja Safeta Zajke prisustvovali su pored članova porodice i federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević, delegacija Oružanih snaga BiH, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, delegacije svih nivoa vlasti, generali, predstavnici boračkih organizacija i brojni saborci.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom kazao da su narodni heroji bili posebni ljudi, posebna vrsta patriota koja je govorila da će braniti državu pa čak ako treba i dati svoj život, a to su pokazali i svojim djelom i to je herojstvo.”Mi možemo reći da danas imamo slobodu zahvaljujući herojstvu i žrtvi tih ljudi i zbog toga je itekako važno obilježavati ovaj datum i sve datume pogibije naših narodnih heroja kao i datume značajne za odbranu BiH jer moramo prenijeti našim mlađim generacijama istinu o časnoj i herojskoj odbrani BiH kako se zlo koje se desilo našem narodu više ne bi ponavljalo – zaključio je ministar Bukvarević.

Obilježavanju je prisustvovala i Zajkina supruga Hidajeta sa kćerkama koja je, između ostalog, kazala:”Safet je bio idealan čovjek. Takav čovjek se više ne rađa, možda i da se rodi, ali ja to neću doživjeti. Za domovinu je dao svoj život i ništa vrijednije nije mogao dati. Ja sam ostala sama sa naše dvije kćerke, jedna je imala četiri, a druga nepunih osam godina i učila sam ih da nastave ići njegovim stazama.”

Komandant 2. viteške motorizovane brigade Safet Zajko, rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog, poginuo je 17. juna 1993. prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ispred Centralnog spomen-obilježja porodica, delegacije i saborci su posjetili, položili cvijeće i odali počast na mjestu pogibije rahmetli Zajke na Mijatovića kosi, te su obišli i položili cvijeće na njegovom mezaru u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti