Search

28 godina od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Hadžića

Sarajevo, 18.04.2020. godine: Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju brigadnom genaralu Armije RBiH Safetu Hadžiću ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 28. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i njegovih saboraca.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici Općine Novi Grad, delegacije Grada Sarajeva, predstavnici boračkih udruženja, a obilježavanju su prisustvovali i članovi porodice Hadžić, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića.

Hadžić-Gološ Almira najstarija kćerka Safeta Hadžića iskazala je svoju zahvalnost Općini što je uprkos svim dešavanjima koja su nas zadesila našla načina da se godišnjica simbolično obilježi: “Moram reći da ipak mislim da se dovoljno sjećamo naših heroja zahvaljujući istinskim patriotama koji su iza njih ostali. Da bi tako i ostalo bilo bi dobro sjećanje na naše heroje i cijeli taj hrabri ratni period izučavati više i kroz obrazovni sistem”, istakla je.

Na današnji dan, prije 28. godina Safet Hadžić je sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem poginuo na kapiji preduzeća “Pretis” prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municija neophodnu za odbranu Sarajeva.

Cvijeće je položeno i na mjestu pogibije te Šehidskom mezarju Kovači.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti