Search

Završena manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2016“ Okruglim stolom na temu: „Ratno novinarstvo –Uloga medija i medijskih radnika u odbrani Bosne i Hercegovine“

Završena manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2016“ Okruglim stolom na temu:

„Ratno novinarstvo –Uloga medija i medijskih radnika u odbrani Bosne i Hercegovine“

Bez medija i medijskih djelatnika situacija bila sasvim drugačija, te da bi bilo nemoguće doći do istinite slike o onome što se zaista dešavalo u BiH, konstatacija je koja se više puta mogla čuti na danas održanom okruglom stola o temi “Ratno novinarstvo: Uloga medija i medijskih radnika u odbrani BiH”, koji je u Sarajevu organizovao Organizacion Odbor Memoraijala „Odbrana BiH – Igman 2016“ u direktnoj saradnji sa  Udruženjem BH novinari i Fondom Memorijala Kantona Sarajevo.

Okrugli sto, kojim je „zaokružena“ aktivnost u sklopu ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2016“, okupio je, među ostalima, novinare, urednike, dopisnike, radioamatere, tonce, snimatelje i strane novinare koji su izvještavali iz BiH i doprinosili širenju istine o onome što se događalo u Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. –

Na značaj medija i njihovog profesionalnog izvještavanja u ratu ukazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i predsjednik Organizacionog Odbora spomenute manifestacije Doc. dr. Salko Bukvarević,  ističući nemjerljiv doprinos novinara koji su istinito izvještavali o onome što se zaista dešavalo tokom agresije na BiH, pritom se pridržavajući temeljnih civilizacijskih tekovina i vrijednosti.

Ministar Bukvarević je u izjavi za medije kazao da su sudionici tih dešavanja bili u prilici osjetiti razliku između izvještavanja režimskih novinara, koji događaje prezentiraju u skladu s interesima njihovih vlada, i onih medijskih djelatnika koji su istinski posvećeni svome poslu i koji objektivno izvještavaju o stradanjima, logorima i agresorskim namjerama, pritom jasno odvajajući one koji pale, uništavaju i čine zločine.

– Nemjerljiv je značaj takvog pristupa, jer upravo te informacije su pomogle za promjenu politika, kako Sjedinjenih Američkih Država, tako i svih drugih velikih sila da zaista shvate šta se dešava u BiH – naglasio je Bukvarević, naglašavajući da organizciom ovog skupa i na ovaj način žele izraziti dužnu zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH, te se prisjetiti i odati počast onima koji su se nesebično žrtvovali na tom putu.

Prvi put organizirani susret novinara i ostalih medijskih radnika koji su izvještavali tokom rata protekao je u emotivnoj atmosferi sjećanja na ratne prilike u kojima su na sve načine uspjevali doći do informacija, osvrta na vijesti, fotografije, snimke koji su im se urezali u pamćenje.

Postavljeno je i pitanje gdje su ti isti novinari, snimatelji danas za koje se, na primjer kad je riječ o današnjim javnim servisima a nekad TV BiH, govorilo „dok se čuje vaš signal znamo da ima BiH!“

Prisutni novinari su istakli da je odluka o tome da rade svoj posao bila njihova te da ništa nisu očekivali niti tražili.

Ovom prilikom BH novinari koji su izvještavali tokom rata istakli su da su ponosni što nisu nikad bili propagandisti nego oni koji tragaju za istinom.

Ratnih događaja prisjetili su se novinari/ke, ratni izvještači – Arijana Saračević-Helać, Edina Kamenica, Salih Brkić, Zvonko Marić, Sulejman Mulaomerović, Midheta Kurspahić…

Mišljenja su da je uloga novinara uvijek ista za one koji se pridržavaju pravila profesije, bilo da se radi o ratnom, ili mirnodopskom izvještavanju, uz napomenu da je razlika jedino u uvjetima u kojima uposlenici javne riječi djeluju.

U radu okruglog stola sudjelovao je veliki broj novinara angažiranih tokom rata u BiH među kojima i Borka Rudić, tadašnja dopisnica RTVBiH iz Konjica, Senka Kurt i Vildana Selimbegović, novinarke „Oslobođenja“, odnosno tadašnjih “Večernjih novina”, kao i Nermina Omerbegović, novinarka ondašnjeg BH PRESS-a, koja je svoj angžman nastavila u Federalnoj novinskoj agenciji FENA-i,  te Velid Džindo, nekadašnji dopisnik Radija BiH iz Olova, te Didije Torše, fotoreporter Oslobodjenja, Meho Mlivo, radio amater, Asocijacije radio-amatera BiH i Hasan Arnautović, snimatelj iz Bihaća, Semra Duranović-Koso, urednica BH Radija 1…

U radu skupa održavane su tri sesija i to – Novinari u ratu – na koji način smo izvještavali, doprinosili širenju istine o ratnim događajima i kako iz mirnodopske pozicije vidimo svoj doprinos odbrani BiH, “Nevidiljivi” medijski djelatnici: snimatelji, ton-majstori, radioamateri, vozači, lektori, montažeri, bez kojih ne bi bilo ni ratnih izvještaja; Ratni period 1992. -1995. iz njihove perspektive i „Dopisnici“ i njihov doprinos širenju istine o ratnim događajima u BiH.

Također je planirano i izdavanje Zbornika s ovog skupa koji je svojevrstan prilog historiji BiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti