Search

Obilježena godišnjica osnivanja “Crnih labudova” i godišnjica pogibije heroja Mehdina Hodžića

Sarajevo, 10.05.2021. godine: Udruženje boraca „Crni labudovi“ na centralnom spomen-obilježju u Sarajevu obilježilo godišnjicu formiranja jedinice i godišnjicu pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Obilježavanju su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane BiH Dženan Redžo, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida OOR-a pomoćnik ministra Mirza Terzo, kantonalni ministar za boračka pitanja u Vladi KS Omer Osmanović, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, direktor JU Fond memorijala KS Hazim Bahtanović, ali i brojni prijatelji, saborci i gosti.

Predsjednik Udruženja Avdo Subašić je zahvalio svima na njihovom naporu da svake godine budu prisutni na obilježavanju ovako značajnih datuma, posebno u vrijeme pandemije virusa Covid 19.

Govoreći o ratnom putu jedinice istakao je da su Crni labudovi bili na ratištima širom naše države te da nijedan zadatak nikada nisu odbili. Dodao je da su oni bili jedinica koja je bila pod direktnom komandom Generalštaba Armije RBiH, da su u ratu poštovali odluke institucija, ali da je tako i danas. Da su uvijek spremni stati u odbranu domovine, bez kalkulisanja te da je u vremenu u kojem živimo neophodno jasno i glasno govoriti o časnoj odbrani. Kazao je da je ponosan na saborce jer su i u miru nastavili da organizirano djeluju i realiziraju projekte kojima će očuvati sjećanje na saborce koji su živote dali za odbranu države i svih njenih naroda.

„Mi kao Udruženje nikad nećemo prestati sjećati se naših saboraca koji su dali živote za domovinu, dali dijelove tijela. To nam je trajna obaveza i amanet koji su nam ostavili naši saborci kojih više nema među nama“.

Nakon zvaničnog programa gosti su obišli sjedište Udruženja u sklopu kojeg će biti i muzej sa originalnim ratnim eksponatima. Obilježavanje Dana jedinice bit će nastavljeno posjetama porodica šehida na području cijele Bosne i Hercegovine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti