Search

28 GODINA OD POGIBIJE NARODNOG HEROJA MEHDINA HODŽIĆA – CRNOG LABUDA

Zaseok, 10.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice pogibije Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Nosilac obilježavanja godišnjice pogibije “Crnog labuda” ove godine je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona, a zbog pandemije korona virusa aktivnosti su svedene na minimum, bez prevelikog okupljanja i poštujući mjere nadležnih insituacija.

Na današnji dan prije 28 godina, život za svoju domovinu dao je Mehdin Hodžić – Crni labud, heroj odbrambeno oslobodilačkog rata. Pod njegovom komandom izvojevana je jedna od prvih pobjeda Armije BiH. Posthumno je odlikovan herojem oslobodilačkog rata i Zlatnim ljiljanom. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast ovom narodnom heroju.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom podsjetio na značaj prenošenja istine o odbrani na mlađe generacije ali i na riječi rahmetli Mehdina da se Bosna brani na Drini te da mu je posebna čast  i ponos što je imao priliku da uči od njega kako se brani i voli domovina. Također, istakao je značaj ovakvih obilježavanja kako ne bismo nikada zaboravili ljude poput Mehdina koji su bili spremni i život dati za odbranu domovine.

10 maj, dan kada je otišao “Crni Labud” čovjek kojeg će Bosna i Hercegovina pamtiti, šehid i heroj kojeg ne smijemo zaboraviti. Senad Mehdin Hodžić jedan je od najvećih heroja proteklog rata u našoj zemlji. Do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu radio je u Hrvatskoj, a krajem 1991. godine se vraća u Tuzlu i priključuje Patriotskoj ligi. Danas, uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera, narodnom heroju odata je počast. Njegovi saborci prisjetili su se koliko je hrabar bio. Vrijeme od 5-og do 10-og maja bilo je prekretnica odbrane sadašnje teritorije opštine Sapna. Važno je nastaviti sa tradicijom obilježavanja godišnjice pogibije kapetana Hodžića koji je položio svoj život za slobodu koju mi živimo. Mehdin Hodžić u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1952.godine u Tuzli. Poginuo je kao vojnik 10.maja 1992.godine u Zaseoku kod Sapne.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti