Search

Obilježena 24. godišnjica JU Fond memorijala KS

Sarajevo, 30.04.2021. godine: Izložbom u virtuelnom formatu kustosice Halime Husić pod nazivom “Fond memorijala u retrospektivi”, koja je otvorena u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, obilježena je 24. godišnjica osnivanja Javne ustanove Fond memorijala Kantona Sarajevo.

Direktor Fonda Hazim Bahtanović podsjetio je da je ova ustanova jedinstven pravni subjekt u Bosni i Hercegovini čiji je dijapazon djelovanja direktno određen agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu, uz sve ono što agresija kao takva podrazumijeva.

Dosad je Fond podigao skoro 10.000 nišana i nadgrobnih spomenika, i to 5.500 šehidima i poginulim borcima, skoro 4.000 veteranima, više od 50 je postavljeno roditeljima šehida i poginulih boraca.

Na više od 70 mezarja, kako unutar tako i izvan KS, urađene su staze, kapije, hajr-česme, podzidi, ivičnjaci, hortikulturalna uređenja, jarboli sa zastavama, a na 20 mezarja podignuti su i centralni nišani za polaganje cvijeća i druge počasne i protokolarne sadržaje.

Pored kamenih, Fond memorijala, kazao je Bahtanović, ustrajno radi i na podizanju i postavljanju intelektualnih, kulturnih i naučnih spomenika u kontekstu memorijalizacije.

Tako danas u sklopu Fond memorijala KS, a unutar sektora za muzejske zbirke i postavke, postoje dva reprezentativna kulturna spomenika: Spomenički kompleks Tunel “D-B”, koji je od Vlade KS dodijeljen Fondu na upravljanje u maju 2012. godine, i Muzej heroja oslobodilačkog rata, kao za sada posljednji u nizu projekata Fonda takvog tipa, čija je prva godišnjica od otvorenja obilježena u aprilu 2020. godine.

“Ali, Fond memorijala je odavno svojim projektima izašao izvan granica KS i sarajevske regije, tako da je danas nemali broj kako nišana, nadgrobnih spomenika, hajr česmi, kapija i ograda na grobljima i mezarjima, tako i okruglih stolova, izložbi, audio i videomaterijala, publikacija, zbornika i mnogih drugih oblika intelektualnog kulturno-historijskog naslijeđa u kojima je Fond učestvovao, i aktivno učestvuje širom Bosne i Hercegovine, pa i šire”, naglasio je Bahtanović.

Obilježavanje godišnjice Fonda počela je u srijedu misom zadušnicom za poginule pripadnike 1. Korpusa katoličke vjeroispovijesti koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu.

U vrijeme džuma namaza, kako je najavio stručni suradnik za odnose s javnošću Fonda memorijala KS Irfan Gazdić, danas će u Ratnoj džamiji na Igmanu biti proučena hatma dova za šehide a 5. maja će biti služen parastos za poginule pripadnike 1. Korpusa pravoslavne vjeroispovijesti koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu.

“Cilj svih aktivnosti koje Fond memorijala organizira je građenje kulture sjećanja, pokušaj da se na greškama koje su se dogodile u prošlosti naprave realne, kvalitetne premise da društvo Bosne i Hercegovine nikada više ne dozvoli da se strahotama, genocidom i ratom rješavaju nesuglasice”, kazao je Gazdić.

Istakao je da se samo kvalitetnim prezerviranjem prošlosti mogu napraviti realni, tačni i kvalitetni stubovi na kojima će počivati budućnost Bosne i Hercegovine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Mirza Terzo i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Ostale aktuelnosti