Search

Bukvarević: Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila najčasnija armija u historiji ratovanja

Sarajevo, 14.04.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio čestitku u povodu 15. aprila-Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog puka) Oružanih snaga BiH.

„Poštovane porodice šehida i poginulih branilaca, ratni vojni invalidi, dobitnici najvećih priznanja i odlikovanja, generali, komandanti, demobilizirani branioci želim da vam lično i u ime Federalnog ministarstva uputim čestitke u povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Istovremeno, čestitam i godišnjicu formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Armija RBiH je bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka i najčasnija armija u historiji ratovanja. Bila je jedina legalna i legitimna sila čiji pripadnici su pred daleko moćnijim neprijateljima odbranili svoja ognjišta i narode koji ovdje žive hiljadama godina unazad, i to nikada niko nije i neće promijeniti. Činjenice govore da su pripadnici Armije RBiH goloruki i često bez ikakvog naoružanja, hrabrim srcima i uz Božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine, predvođeni vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem.

Nisu žalili živote, dijelove tijela, samo da bi odbranili ono što nam svima pripada. To „čudo bosanskog otpora“ nikad nije kalkulisalo, sinovi i kćeri ove države su bili na prvim linijama odbrane i svojom krvlju natopili svaki njen dio. Krv šehida i poginulih branilaca i svih naših saboraca nam je amanet da nikada ne zaboravimo brutalnu agresiju na našu državu i na naše narode, te da istinu prenosimo našoj djeci. Niko nema više obaveze od nas koji smo preživjeli da govorimo, pišemo i prenosimo istinu našoj omladini, da se borimo protiv iskrivljavanja činjenica i gnusnih pokušaja da se izjednače žrtva i agresor.

Ponosan sam što sam bio pripadnik Armije RBiH, ponosan sam na sve saborce, koji nikada nisu izdali ovu domovinu i koji su nakon više od 400 godina po prvi put branili i odbranili našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Iako bi položaj svih boračkih kategorija nakon agresije tebao biti mnogo bolji, želim kazati da je ova država preuzela teret da finansijski brine o više od 100.000 šehidskih porodica koje su ostale bez hranitelja, a da je pravde, to bi trebao učiniti agresor.

Nažalost, u svijetu u kojem živimo pravda je spora, često nedostižna, zato vas uvjeravam da ćemo i u narednom periodu učiniti sve da ovu najzaslužniju kategoriju sugrađana za odbranu naše domovine zbrinemo na najbolji mogući način i da ih nikada ne zaboravimo. Vlada FBiH i u ovim teškim danima kada smo suočeni sa pandemijom virusa korona je pokazala da je ova kategorija sugrađana prioritet u svakom smislu i učinit ćemo sve napore da tako bude i u narednom periodu.

Ove godine Dan Armije RBiH obilježavamo u specifičnim okolnostima, bez masovnih skupova, govora, ali ćemo bez obzira na sve ipak dostojanstveno obilježiti 15. april i sjetiti se svih šehida, poginulih, umrlih i nestalih saboraca, vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića. Zato vas pozivam na jedinstvo, na solidarnost, da se prisjetimo najtežih trenutaka i na odnose kakve smo tada imali jedni prema drugima. Obaveza nam je da pomognemo naše saborce koji su u stanju potrebe, svako onoliko koliko može. Pozivam vas da ovo vrijeme izolacije iskoristimo i da sa našim porodicama podijelimo i one lijepe trenutke iz perioda agresije na našu domovinu, da se sjetimo svega što smo činili kako bismo se odbranili i kako bismo u opkoljenim gradovima ipak živjeli život, a života je bilo i onda kada su nas granatirali svakodnevno. Život nikada nije otišao iz naših domova, naših gradova, naše Bosne i Hercegovine, ni onda kad je bilo najteže, pa vas molim da se toga prisjetimo i ovih dana kada smo suočeni sa pandemijom virusa korona.

Nas jednog dana neće biti, ali države Bosne i Hercegovine i njenih patriota će biti do Sudnjeg dana, bez obzira na puste želje njenih neprijatelja, jer „Bosna nije i nikada neće šapatom pasti“.

Čestitam vam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i godišnjicu formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.“

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti