Search

Bukvarević: Medijski radnici su uvijek bili na prvim linijama

Sarajevo, 03.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio čestitku u povodu obilježavanja 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Cilj obilježavanja ovog dana je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

„Želim da se danas sjetimo svih medijskih radnika ali posebno onih koji nisu sa nama. Ovo je prilika da se sjetimo ratnih novinara, snimatelja koji su časno radili svoj posao kad je bilo najteže, kao i onih koji su poginuli i umrli. Medijski radnici su uvijek na prvim frontovima, posebno kad su vanredne okolnosti. Istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu nikada ne bi stigla do međunarodne javnosti i svjetskih centara moći da nije bilo novinara koji su na profesionalan i objektivan način izvještavali o dešavanjima tokom minulog rata.

Kao sudionici ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini medijski radnici su bili u prilici osjetiti razliku između izvještavanja režimskih novinara, koji događaje prezentiraju u skladu s interesima njihovih vlada, i onih medijskih djelatnika koji su istinski posvećeni svome poslu i koji objektivno izvještavaju o stradanjima, logorima i agresorskim namjerama, pritom jasno odvajajući one koji pale, uništavaju i čine zločine. Nemjerljiv je značaj takvog pristupa. Zbog toga želim izraziti dužnu zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH, te se prisjetiti i odati počast onima koji su se nesebično žrtvovali na tom putu.

Javnost od medija očekuje brze i pravovremene informacije, što iziskuje mnogo odricanja, napora i vrlo često rad koji nema radno vrijeme. Ove godine medijski radnici 3. maj dočekuju svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku i potencijalnoj infekciji, a sve u cilju prikupljanja informacija. Želim da Svjetski dan slobode medija čestitam svim medijskim radnicima uz želju da se njihov položaj i status unaprijedi u narednom periodu. Žrtva koju oni podnose u najtežim vremenima je velika i vrlo često to zaboravljamo a ne bismo smjeli. Koristim priliku i da se zahvalim svim novinarima, snimateljima, urednicima, producentima i drugima sa kojima sarađujemo i koji na izuzetno profesionalan način izvještavaju o našim aktivnostima te na taj način omogućavaju našim sugrađanima prijem tačnih i provjerenih informacija “, kazao je ministar Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti