Search

Bukvarević: Patrioti iz Bosne i Hercegovine uvijek su bili na strani sila koje su se borile protiv fašizma

Sarajevo, 07.05.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je odavanju počasti poginulim braniocima na Šehidskom mezarju Buča Potok i svečanoj akademiji u okviru 21. tradicionalne manifestacije Dan zlatnih ljiljana koju je organizirao Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana.

Ovogodišnje druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja te porodica šehida i poginulih branilaca dobitnika priznanja počelo je jutros obilaskom mezarja šehida, koji su organizirale općinske delegacije, te polaganjem cvijeća i učenjem Dove šehidima i poginulim borcima. Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Ministar Bukvarević je naglasio da mu je velika čast da prisustvuje ovoj manifestaciji koja okuplja najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine, najzaslužnije za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, one koji su omogućili da idemo stazama slobode i ka realizaciji naših ciljeva. Podsjetio je da se 1945. godine vjerovalo da je trajno pobijeđen fašizam te da se nikada više neće ponoviti ni logori, masovni zločini ni genocid, a kako je upravo Bosna i Hercegovina tome svjedočila te da su borci Bosne i Hercegovine na najčasniji način odbranili Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode.

Ismet Godinjak predsjednik Saveza je kazao „da su brojni problemi sa kojima se boračka populacija susreće ali najteži i u fokusu su montirane optužnice pred pravosudnim organima BiH, iskrivljavanje istine o odbrani, kao i svakodnevni problem zapošljavanja djece šehida i poginulih branilaca, odnosno djece demobiliziranih branilaca koja na papiru imaju prednost ali u praksi se na to zaboravlja“.

Muzičko-scenskom postavkom u okviru svečane akademije poslana je snažna poruka vrijednosti očuvanja domovine, istine i sjećanja a program je završen zajedničkim iftarom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti