Search

BUKVAREVIĆ: PROŠIRITI UGOVOR IZMEĐU BIH I HRVATSKE RADI LIJEČENJA PRIPADNIKA HVO

BUKVAREVIĆ: PROŠIRITI UGOVOR IZMEĐU BIH I HRVATSKE RADI LIJEČENJA PRIPADNIKA HVO

Zvanična delegacija nivoa Federacije BiH, koju je predvodio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, održala je u Zagrebu sastanak s delegacijom Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Zagreb, 21.02.2018.godine: Izmjene i dopune Međudržavnog ugovora iz oblasti boračko – invalidske zaštite, implementacija Zakona o pravima branitelja RH u kome su predviđena i određena prava za pripadnike HVO-a, samo su neke od tema o kojima je danas u Zagrebu Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja sa saradnicima, razgovarao sa Tomom Medvedom, ministrom branitelja Republike Hrvatske.

Mnistar je dodao kako su razgovarali i o mogućnostima liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj, naknadama koje ostvaruju.

– Bilo je riječi o boračkom zadrugarstvu i izradi kompletnog registra korisnika i branilaca. Usaglasili smo se da ćemo sačekati izmjene i dopune Međudržavnog ugovora. Ta procedura je već pokrenuta. Tim izmjenama oblast boračko – invalidske zaštite bit će dopunjena sa konkretnim mjerama, kada je u pitanju ostvarivanje prava pripadnika HVO-a iz Bosne i Hercegovine. Također, otvorit će se pitanje podrške i pomoći liječenja pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj. I ono što je veoma bitno, dakle formirat će se novo tijelo za vezu, razmjenu podataka i za nas veoma bitno, kroz tu razmjenu podataka da dobijemo i sve podatke o primanjima ili naknadama koje ostvaruju pripadnici HVO-a iz Republike Hrvatske – ispričao je za Faktor iz Zagreba Bukvarević.

Upitan da li pripadnici HVO-a sada mogu ostvariti novčanu pomoć iz Hrvatske, Bukvarević nam je kazao kako mogu jednim dijelom.

– Naš današnji razgovor je otvaranje puta da jasno definišemo ta prava, da se ubuduće ne koriste dupla prava. Također, otvorili smo još dva bitna pitanja. Jedan je izrada zajedničkih projekata kako bi aplicirali na fondove Evropske unije i razgovorali smo o zajedničkim projektima iz oblasti zapošljavanja, prije svega o boračkom zadrugarstvu. U Hrvatskoj su oni otišli prilično daleko u tom dijelu. Mi smo uputili i poziv ministru branitelja i njegovim saradnicima, da dođu na naš sajam boračkog zadrugarstva koji bi trebalo da bude u avgustu ove godine u Sarajevu. I oni su vrlo rado prihvatili taj poziv – rekao nam je Bukvarević.

Prema njegovim riječima sada u Bosni i Hercegovini ima oko 190.000 pripadnika HVO-a.

– Riječ je o osobama koje su dobile vojni certifikat da su bili pripadnici oružanih snaga. Od tog broja, daleko je manji broj korisnika, negdje oko je 17.000 RVI iz HVO-a, zatim 5.000 porodica poginulih i 2.500 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Dakle, možemo kazati da je oko 25.000 korisnika prava boračko – invalidske zaštite pripadnika HVO-a – govori Bukvarević.

Kabinet ministra / Faktor.ba

Ostale aktuelnosti