Search

BUKVAREVIĆ: VELIKA JE ČAST BILA BITI PRIPADNIK 2. KORPUSA ARMIJE RBIH

BUKVAREVIĆ: VELIKA JE ČAST BILA BITI PRIPADNIK 2. KORPUSA ARMIJE RBIH

Centralna svečanost povodom obilježavanja Dana formiranja 2.korpusa Armije Republike BiH.

Tim povodom položeno je cvijeće i odata počast uz smotru ratnih zastava 2. korpusa ARBiH šehidima i poginulim borcima odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-‘95., poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja odbrambenooslobodilačkog rata 1992-‘95., kao i poginulim borcima NOR-a 1941-‘45 i stradalim građanima na Kapiji – Aleji mladosti u Tuzli.

Cvijeće su položili predstavnici federalne kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici Oružanih snaga BiH, te boračka udruženja, a organizator obilježavanja ovog datuma je Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

Drugi korpus je korpus s najvećim brojem brigada, s najvećom odbranjenom i oslobođenom teritorijom, izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukavrević.

Velika je čast bila biti pripadnik 2. korpusa Armije RBiH, smatra Bukvarević, jer je to korpus koji je dao ogroman doprinos u odbrani BiH, javlja FBiH.

U ovom korpusu je zvanično prva jedinica na Kula Gradu položila zakletvu pripadnosti Armije RBiH, postrojena je prva brigade ARBiH, Prva tuzlanska brigade, istakao je on, i da je ovaj korpus dao više od 300 “Zlatnih ljiljana”, zatim dosta narodnih heroja i ogroman doprinos odbrani BiH.

Uputio je čestitke svim pripadnicima 2. korpusa ARBiH.

Današnji datum je jedan od najznačajnijih datuma za područje TK-a, kazao je ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak.

Kroz ovaj korpus je prošlo više od 100.000 boraca, 11.600 njih je dalo život za odbranu ove države, a više od 7.000 su ostali trajni ratni vojni invalidi, naglašava Skopljak, ocijenivši da je ovaj korpus bio najveća snaga ARBiH i jedan od temelja odbrane BiH.

Prešao se težak i trnovit put do formiranja 2.korpusa ARBiH, počelo je samoorganiziranje, pa kroz krizne štabove, zatim Patriotsku ligu, zatim je počelo ukrupnjavanje jedinica kroz teritorijalnu odbranu, pa tek onda je formiran 2.korpus koji je imao veliku zonu odgovornosti, kazao je Salih Kulenović, pomoćnik komandanta 2.korpusa ARBiH.

Cvijeće je položeno i odata je počast i poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-‘95. kod zgrade MUPTK-a.

Održana je i akademija u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, dok će u galeriji BKC-a biti priređena izložba fotografija o ratnom putu 2. korpusa ARBiH.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti