Search

Obilježen 18. septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde

Goražde, 18.09.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević prisustvovao aktivnostima u povodu obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde.

Polaganjem cvijeća, učenjem  Fatihe i minutom  šutnje na šehidskom mezarju u Kolijevkama,  delegacije izvršne i zakonodavne svih nivoa  vlasti  i boračkih udruženja odale su počast poginulim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu ovih prostora i BiH. Cvijeće je položeno i na  partizanskom spomen-obilježju te ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992- 1995. godina.

Centralna svečanost održana je  na platou kantonalnih institucija gdje su evocirane  uspomene  na period kada je ovaj grad zahvaljujući svojim braniocima postao prvi slobodni grad u ratom okupiranoj Bosni i Hercegovini. U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde održane su svečane sjednice Skupštine BPK Goražde i Gradskog vijeća Grada Goražde. Na sjednici su dodijeljena najveća kantonalna i gradska priznanja pojedincima i organizacijama zaslužnim, kako za doprinos u ratu, tako i za poslijeratnu afirmaciju ovog kantona i grada.

Poštovanje braniocima i svim građanima Goražda i BPK  koji su živjeli i branili ovaj dio BiH, iskazao je i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

„Na našu domovinu je izvršena brutalna agresija u namjeri da se cijeli bošnjački narod u potpunosti uništi. Hvala Bogu, jedan od tih ciljeva, uz veliku žrtvu naših šehida, ratnih vojnih invalida i svih branilaca BiH, nije ostvaren jer tada se BiH branila srcem. Branioci BiH su branili svoju državu, sve njene građane i državni kontinuitet i nezavisnost naše domovine. Naša je zadaća da ono što su nam oni ostavili u obavezu je da čuvamo državu BiH, da je gradimo. Upravo iz herojskog Goražda poručujemo onima koji planiraju ili razmišljaju o podjelama, da svaki pedalj naše domovine pripada svakom njenom građaninu“ – kazao je Bukvarević.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da 18.septembar datum kada je ovaj grad svima u svijetu pokazao kako hrabri i odvažni ljudi mogu da se bore za ono što je najsvetije, za domovinu BiH.

„Danas  kad su nam poznate činjenice ko je napadao na Goražde, mi moramo glasnije poručiti da želimo pravdu za sve one koji su bili u opkoljenom Goraždu u periodu od  1992. do 1995. godine.  Želimo da naši heroji budu heroji, a ne oni koji će odgovarati pred sudovima BiH. Želimo da oni koji su nas držali opkoljene, koji su pucali na nas odgovaraju za ono što su učinili. Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nama u opkoljenom i izmrcvarenom i srušenom Goraždu, pored prekida ratnih  razaranja, donio je mir i skidanje blokade oko grada, ali onaj osjećaj koji smo doživjeli 18.septembra 1992. godine, ništa nije moglo zamijeniti. To je poruka sa ovog mjesta, svi smo mi heroji od najmanjeg djeteta do najstarijeg sugrađanina“ – poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina” koje su trajale od 16. augusta do 18. septembra branioci ovog područja, pripadnici Prve, 31. i 43. drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija grada na Drini.

U okviru posjete BPK održan je i sastanak sa predstavnicima kantonalnih vlasti i boračke populacije u Goraždu. Ministar Bukvarević je podsjetio da Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo za pitanja boraca, ima jasnu obavezu finansiranja naknade za borce starije od 57 godina, za što je izdvojilo dodatnih 50 miliona KM.

“Očekujemo da kantoni u budžetima za 2020. godinu u skladu sa svojim mogućnostima, predvide određena sredstva i da svakako riješe jedan broj demobiliziranih branilaca mlađih od 57 godina, onako kako to kaže član 20. – da će kantoni svojim odlukama, precizirati kriterije i način zbrinjavanja demobiliziranih branilaca koji su bez primanja, mlađih od 57 godina” kazao je ministar Bukvarević.

Dodao je da će svi kantoni razmotriti svoje mogućnosti za implementaciju tog dijela zakona.

“Kroz obilazak svih kantona ovo je bio pokušaj da ujednačimo ta prava. Vidjećemo kako će to ići po kantonima. Postoji zaključak Parlamenta i Vlade FBiH da će nakon godinu dana primjene Zakona doći do analize, pa ćemo vidjeti gdje smo šta propustili, da dopunimo federalni Zakon”.

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović naglasio je da je implementacija ovog člana Zakona o demobiliziranim braniocima dodatni teret za taj kanton jer se prema trenutnim podacima, radi o finansiranju 297 demobilisanih boraca u tom dijelu BiH no da će u pregovorima sa predstavnicmima boraca tražiti najbolje i realno moguće rješenje.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti