Search

POTPISANI NOVI UGOVORI ZA ZAPOŠLJAVANJE PUTEM BORAČKIH ZADRUGA

POTPISANI NOVI UGOVORI ZA ZAPOŠLJAVANJE PUTEM BORAČKIH ZADRUGA

Boračko zadrugarstvo se ubrzano razvija i osigurava budućnost u boračkom zapošljavanju i samozapošljavanju ispunjavajući tako i svoj osnovni cilj, istaknuto je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu nakon potpisivanja novih 27 ugovora sa zadrugama i zadrugarima. 

Sarajevo, 28.12.2017.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Odbrambeno – oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević je kazao da se radi o ugovorima sa četvrtom grupom podnosilaca zahtjeva za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga. Ove godine za realizaciju tog projekta osigurano je 1,5 milion KM koje su raspodijeljeni za 104 aplikanta i to jedan savez, 45 zadruga i 58 zadrugara.

– Federalno ministarstvo je na ovaj način pokazalo da dosljedno provodi programsko opredjeljenje da boračkim kategorijama pomogne u zapošljavanju i samozapošljavanju – istakao je Bukvarević, napominjući da se na ovaj način doprinosi njihovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji.

Zadrugarima je poželio puno uspjeha u realizaciji projekata, dodajući da u narednoj godini planiraju taj nivo budžetskih sredstava zadržati, ali i uz određene uštede i povećati na iznos od dva miliona KM.

– Cilj nam je zaposliti što više pripadnika boračkih kategorija, te njih ili članove njihovih porodica učiniti korisnim i samoodrživim članovima društvene zajednice – dodao je Bukvarević.

Potpisivanje ugovora organizirala je Komisija “Transfer za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju putem boračkih zadruga” koja radi pri Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata.

Čelnici koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a Šerif Patković i Nikica Tomić naglasili su značaj projekta koji se uspješno realizira već dvije godine i omogućava ljudima da žive od svog rada. Izrazili su zahvalnost što je još jednom borcima i članovima njihovih porodica, koji na ovaj način rade i privređuju, pružena izuzetna podrška u djelatnostima kojima se zadrugari i zadruge bave.

U ime potpisnika ugovora zahvalnost su izrazili predsjednik Boračkog zadružnog saveza FBiH Halil Sulejmanović i predstavnik zadruge Feniks FBI iz Tomislavgrada Filip Andrić.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti