Search

ČASNO I SLAVNO NA BRANIKU DOMOVINE

ČASNO I SLAVNO NA BRANIKU DOMOVINE

Ovogodišnje obilježavanje godišnjice 3.Korpusa ARBiH imalo je slogan “Vi ste naš ponos i naša poruka prijateljima i neprijateljima, da nema pogodbe kada se radi o opstanku naroda i zemlje”.

Tešanj, 01.12.2017.godine: Prigodnim dvodnevnim programom u Doboj-Jugu i Tešnju obavljene su završene centralne manifestacije obilježavanja 25. godišnjice 3. Korpusa Armije RBiH.

Manifestacija je otpočela polaganjem cvijeća i sjećanjem na poginule heroje ARBiH u legendarnoj bici na Karušama martovskih dana 1993. godine, kojom prilikom su borci 3. bataljona slavne 203. brigade Doboj-Bosna zaustavili agresiju na ušću Usore u Bosnu nadomak Doboja, i to uništavanjem osam tenkova i tri transportera. Ovim su onemogućili ovladavanje neprijatelja komunikacijama Doboj-Teslić, odnosno Doboj-Maglaj. O ovim događajima na času historije govorio je pukovnik ARBiH Mujo Avdić, jedan od organizatora otpora na ovim prostorima.

Manifestacija se nastavila u petak u Tešnju na kojoj su, osim rukovodstva i članova 3. Korpusa, prisustvovale i mnogobrojne zvanice i gosti. Nakon polaganja cvijeća na Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju, u Centru za kulturu i obrazovanje, održana je svečana akademija. Bila je ovo prilika za podsjećanje na dešavanja u periodu 92-95. godina i značaj 3. Korpusa Armije RBiH u očuvanju Bosne i Hercegovine, sa snažnom porukom da se nikad i nikome takvo nešto ne dogodi.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Tešanj Suad Huskić, Predsjednik Kantonalne organizacije dobitnika najviših ratnih priznanja Zlatnih ljiljana Zeničko – Dobojskog kantona Nazim Bećirović, Premijer Zeničko – Dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za boračka pitanja u vladi Zeničko – Dobojskog kantona Fahrudin Čolaković.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata doc.dr. Salko Bukvarević, istakao je napore koje čini vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, kazavši da su problemi sa kojim se suočavaju jako kompleksni, ali ne i nerješivi. Čini se mnogo u obezbjeđenju sredstava za boračku populaciju, a ona u ovom trenutku nisu mala, iznose oko 620 miliona maraka, što je u ukupnom omjeru, u poređenju na federalni budžet, vrlo visok procenat.

– Naša trajna obaveza je briga o porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima oružanih snaga RBiH – rekao je Ministar.

– Stalno smo u kontaktima sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija i uvjeren sam da ćemo vrlo brzo zajedno pronaći najbolja realna rješenja za razrješenje potreba boračke populacije – naglasio je ministar Bukvarević.

On je čestitao pripadnicima 3. Korpusa ARBiH njihov jubilej, ali i Oružanim snagama BiH njihov dan, naglasivši kako mi nismo željeli rat jer se nismo imali čime braniti, agresori su željeli agresiju i ako se ponovi da opet neko napadne našu domovinu, mi ćemo je ponovo braniti.

 

Nakon ministra Bukvarevića, prisutnima se obratio i načelnik Štaba 3. Korpusa Armije RBiH, pukovnik Haso Ribo, koji je napomenuo da ne smijemo nikada zaboraviti herojstvo naših šehida i boraca koji su hrabro stajali na liniji odbrane i štitili svoje porodice.

Treći korpus Armije RBiH je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije RBiH. Ovogodišnje obilježavanje godišnjice 3.Korpusa ARBiH imalo je slogan “Vi ste naš ponos i naša poruka prijateljima i neprijateljima da nema pogodbe kada se radi o opstanku naroda i zemlje”, koji je ujedno i jedan od slogana poruke prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti