Search

Dan „Zlatnih ljiljana“ svečano obilježen u Tuzli

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je danas centralnoj svečanosti obilježavanja Dana “Zlatnih ljiljana“ u Tuzli, koja je domaćin za oko 800 dobitnika ovog najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen- obilježjima „Slana Banja“, a nastavljeno defileom učesnika sa Slane Banje do Panonskih jezera s ratnim zastavama korpusa.

Vijence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, kao i predstavnici boračkih udruženja s područja TK-a i cijele FBiH.

Ministar Bukvarević istakao je da je svaki pripadnik Armije Republike BiH dostojanstveno branio sve građane i gradove BiH i da je bio pripadnik antifašističke oslobodilačke armije, na što je ova država ponosna.

Ocijenio je da su najhrabriji sinovi ove države odlikovani ordenom za hrabrost ispoljenu direktno u borbi – ordenom „Zlatni ljiljani“ posebna kategorija, koju treba cijeniti i poštovati.

Bukvarević je izrazio zadovoljstvo jer se Dan „Zlatnih ljiljana“, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na dostojanstven način obiježava svake godine u drugom gradu, a posebno jer se ove godine centralna manifestacija održava u Tuzli.

Dobitnika najvećih ratnih priznanja Armije RBiH ima oko 2.500, a jedan značajan dio je i posthumno odlikovanih.

Ministar Bukvarević je istaknuo da u ovom trenutku dobitnici najvećih ratnih priznanja imaju zakonom definirana svoja prava, koja se u potpunosti realiziraju iz mjeseca u mjesec, na vrijeme, bez ikakvih primjedbi.

Ocijenio je da su predstavnici organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja najorganizovaniji, a uključeni su u donošenje svih zakona koji definišu prava boračke kategorije.

Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK-a Edin Hadžimuhamedović kazao je da su na današnjem tradicionalnom okupljanju dobitnika najvećih ratnih priznanja prisutni dobitnici ovog priznanja iz cijele BiH.

-Mi smo u ratu krenuli u borbu za goli život, niko nije očekivao nikakva priznanja, bila je to bitka za opstanak – kazao je on, dodavši da su on i njegove kolege iskazali ličnu hrabrost u odbrani svoje države i za to što su kasnije i odlikovani.

Hadžimuhamedović smatra da je status „Zlatnih ljiljana“ djelimično riješen, u odnosu na ostale borce.

Tuzlanski dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“ Edin Haračić Klej kaže da je na području TK-a 350 dobitnika ovih priznanja.

U povodu obilježavanja Dana „Zlatnih ljiljana“, za danas je predviđen i historijski sat sa akcentom na 15. maj i značaj bitke na Brčanskoj Malti za Grad Tuzlu i BiH, kao i  akademija u BKC-u Tuzla.

kabinet ministra

Ostale aktuelnosti