Search

DAN ZLATNIH LJILJANA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje u Parku ljiljana u Maglaju.

Značka Zlatni Ljiljan najviše je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine. Dodjeljivao se pripadnicima ARBiH, koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršilo djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.

– Za mene je istinski velika čast da prisustvujem manifestaciji koja okuplja najhrabrije branioce Bosne i Hercegovine, one koji su omogućili da idemo stazama ka realizaciji naših ciljeva. Naša obaveza i dužnost je da pamtimo herojske uspjehe i podvige naših boraca, i da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici Armije RBiH hrabro i nesebično podnijeli u borbi za slobodu i bolje sutra svih nas na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Hvala vam što čuvate sjećanje na to herojsko doba, ovom prilikom čestitam Dan Zlatnih ljiljana dobitnicima ratnih priznanja, članovima njihovih porodica i braniocima naše domovine-kazao je ministar Lokmić.

Organizator današnjeg programa obilježavanja 6. aprila, Dana Zlatnih ljiljana ZDK, je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ostale aktuelnosti