Search

DVADESET GODINA OD SMRTI RATNOG KOMANDANTA MUSTAFE HAJRULAHOVIĆA TALIJANA

Prošlo je dvadeset godina od smrti ratnog komandanta Mustafe Hajrulahovića Talijana, a tim povodom federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a doc.dr. Salko Bukvarević, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na njegov mezar odao je počast Generalu.

Sarajevo, 08.03.2018.godine: U ime Vlade Federacije BiH i resornog federanog ministarstva, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, ministar Bukvarević, odao je počast ratnom komandantu Prvog korpusa ARBiH Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

Bio je član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva, te prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Po riječima nekadašnjeg generala Armije RBiH Vahida Karavelića, Talijan je bio čovjek kojeg su svi cijenili, voljeli i poštovali.

– Ovakva masovna okupljanja na godišnjicu njegove smrti govore o ljudskoj veličini našeg Talijana, o čovjeku koga smo voljeli i poštovali zbog toga što je bio poletan, radostan, sretan i u najtežim trenutcima pokazivao svojim primjerom kako se ponašati. Na samom početku najtežeg vremena za Bosnu i Hercegovinu povesti sve one ljude u odbranu grada i države BiH, nije mogao svako –  poručio je Karavelić.

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti