Search

FEDERALNI MINISTAR BUKVAREVIĆ I PREDSTAVNICI BORAČKIH UDRUŽENJA ODALI POČAST ŠEHIDIMA U TRAVNIKU

Odlukom Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, treći dan Bajrama će se tradicionalno obilježavati u jednom od kantona, odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima i Akadamijom u povodu Dana šehida.

Ove godine, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srednjobosanskog kantona, u Travniku su obilježili Dan šehida i treći dan Bajrama prema slijedećem protokolu: defile ratnih zastava, polaganje cvijeća i učenje Jasina na šehidskom mezarju, te Akademija povodom Dana šehida u Centru za kulturu Travnik.

Ovom prilikom Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je da je trajna obaveza svih sjećanje na šehide i poginule borce, te briga o njihovim porodicama, kao i očuvanje države BiH.

–  Znamo da se šehidima i poginulim borcima nikad ne možemo odužiti za ono šta su dali za slobodu građana i države BiH, ali zajedno s predstavnicima udruženja rješavamo glavna pitanja. Dva su na dobrom putu, a to je, kroz Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju rješavanje pitanja 1.100 šehidskih porodica koje su ostale bez penzije i drugi, najteži dio, zapošljavanje djece šehida – kazao je Bukvarević, koji je s delegacijama udruženja porodica šehida i demobilisanih boraca s prostora cijele BiH, na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku odao počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.

Bukvarević je dodao da je, u vrijeme kada je preuzeo mandat, bilo 6.600 djece poginulih boraca na biroima za nezaposlene, dok ih je danas, zahvaljujući javnom zagovaranju i izdvajanju sredstava, manje od 5.000.

– Radimo na tom projektu, možda ne brzo kako smo htjeli, ali ćemo nastaviti jer je naša trajna obaveza da se sjećamo šehida i da brinemo o njihovim porodicama – istaknuo je.

Prisutnima se također obratio i predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH g-din Almin Škrijelj, koji je istakao da su porodice šehida i poginulih boraca nasljednici najboljih i najčasnijih sinova naše zemlje.

– Ja sam na to ponosan i želim do kraja svoga života ostati ponosan na tu činjenicu da je dio mene, moje porodice ugrađen u temelje naše domovine Bosne i Hercegovine. To mi daje pravo da kažem da od njih i njihovih porodica nema nikog prečeg na ovom dunjaluku.

Također je dodao da svi mi želimo da nam neko priđe u pomoć kad nam zatreba, pruži nam ruku podrške, i malo nam da vjetar u leđa, kako bismo makar djelimično osjetili da ipak nismo sami na ovom svijetu.

– Mi nismo za sažaljevanje, niti želimo da nas neko smatra socijalnim slučajevima i teretom za ovu zemlju. Mi želimo da budemo poštovani članovi ovog društva i danas i za 20 i 50 godina, u kojem će nam biti data šansa da pokažemo, da bez obzira na gubitak, vrijedimo, da umijemo, da možemo i da hoćemo, i raditi, i privređivati i biti odani građani ove zemlje.

Manifestacija obilježavanja Dana šehida u Travniku započela je jučer, kada su predstavnici općinskih i kantonalnih udruženja odali počast poginulim borcima, a nastavljena danas vjerskim programom na Centralnom šehidskom mezarju, te akademijom u Centru za kulturu Travnik.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti