Search

Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao Izboru najboljih sportista osoba sa invaliditetom u BiH za 2018. godinu

Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao Izboru najboljih sportista osoba sa invaliditetom u BiH za 2018. godinu

Sarajevo, 20.12.2018. godine: U organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida Federacije BiH a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata večeras je u Sarajevu održana svečanost Izbora najboljih sportista osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Svečanoj manifestaciji, uz brojne zvanice i goste iz političkog i društvenog života prisustvovao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Gosp. Džaferović je u svom obraćanju kazao: „Osiguranje rehabilitacije, resocijalizacije i socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom ima ogroman doprinos u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava. Sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom predstavljaju primjer pozitivne prakse, koja doprinosi društvenoj integraciji, te zaslužuje punu podršku institucija vlasti kao i šire društvene zajednice“.

Kao jedan od pokrovitelja manifestacije federalni ministar za boračka pitanja doc.dr. Salko Bukvarević istakao je da mu je pripala izuzetna čast da večeras, pored podrške ovoj manifestaciji, dodijeli i nagrade nekima od dobitnika, te kako su ovi mladi ljudi najbolji ambasadori naše domovine. Uz čestitke našim najboljim sportistima kazao je i kako će Federalno ministarstvo i u budućnosti podržavati ovakve i slične manifestacije.

Kako je istaknuto na manifestaciji, u protekloj godini velike uspjehe na međunarodnim takmičenjima ostvarili su bh. reprezentativci u strijelaštvu, sportskom ribolovu, stonom tenisu, kuglanju, košarci u kolicima, plivanju, šahu i mnogim drugim sportovima. Najbolje među njima je odabrao stručni žiri koji je formirao Upravni odbor Saveza invalida Federacije BiH, a pobjednici su proglašeni na osnovu kriterija i postignutih rezultata.

Najboljom sportistkinjom za 2018. godinu proglašena je mlada paraolimpijska skijašica, sarajevska pahuljica, Ilma Kazazić koja je u obraćanju prisutnima uz riječi zahvalnosti za dodijeljeno priznanje kazala da rezultati koje je postigla su zapravo najbolji pokazatelji da se svaki trud i rad isplate. “Moja najveća motivacija su roditelji, prije svega, koji su i zaslužni za moj uspjeh i finansijski su podržavali moje skijanje pored sponzora koji su se kasnije uključili u sve ovo, poručila bih mladima da ne odustaju od svojih snova, jer ono što zaista žele mogu i ostvariti“. Ilma je na kraju dodala da uspjeha neće nedostajati ni u narednom periodu jer je čast i ponos predstavljati boje naše domovine širom svijeta.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti