Search

FINANSIJSKA PODRŠKA OBILJEŽAVANJU ZNAČAJNIH DATUMA I IZGRADNJI SPOMEN-OBILJEŽJA

Sarajevo, 03.05.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Sarajevu s predstavnicima boračkih udruženja, saveza i organizacija potpisao ugovore za projekte po transferima ovog ministarstva, ukupne vrijednosti 450.000 KM.

Ugovori se odnose na projekte obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja odbrambeno-oslobodilačkog rata, (ukupno 84 potpisnika) i za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja ( 30 potpisnika).

– Cilj ovih projekata je prenošenje te istine o odbrani BiH na mlađe generacije kako bismo poslali poruku da se nikada i nikome ne dogodi ni rat, ni agresija ni genocid i da razvijamo potrebu za mirom, suživotom i izgradnjom Bosne i Hercegovine – rekao je Bukvarević.

Jasna Zlomislić iz Udruge obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a navela je da žrtva koju su podnijeli poginuli ne može ničim biti plaćena, niti je to mjerljivo bilo kakvim postupcima, ali u situaciji u kojoj se nalaze treba biti zahvalan za svaki projekt koji znači sjećanje na njih.

Predsjednik Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj istakao je da se njihov projekt odnosi na obilježavanje Dana šehida u Brčkom gdje će pokušati da okupe veliki broj porodica iz cijele BiH.

Izdvojena sredstva iz budžeta resornog ministarstva za projekte obilježavanja značajnih datuma iznose 300.000 KM, a za projekte sufinasiranja izgradnje spomen-obilježja 150.000 KM.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti