Search

PRVI „MARŠ MIRA“ SREBRENICA – VUKOVAR

PRVI „MARŠ MIRA“ SREBRENICA – VUKOVAR

Prvi “Marš mira“ od Srebrenice do Vukovara krenuo je u utorak 07.11.2017.godine, iz Memorijalnog centra Potočari, u Organizaciji demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjelih učesnika ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice, te Udruge ‘Koraci mira’ iz Odžaka.

Srebrenik, 13.11.2017.godine: Više od 20 učesnika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, a u Vukovar bi trebalo da stignu 18. novembra.

Predsjednik Odbora “Marš mira” Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama.

Kako je planirano, sudionici Marša mira Srebrenica – Vukovar 2017 kretati će se rutom: Potočari – Konjević Polje – Liplje – Nezuk – Kalesija – Tojšići – Tuzla – Ormanica – Gradačac – Modrića – Odžak – Prud – Šamac – Slavonski Šamac – Cerna – Andrijaševci – Rokovci – Vinkovci – Nuštar – Vukovar, a u maršu bi trebalo sudjelovati od 30 do 50 sudionika, uključujući i one koji se naknadno pridruže koloni sjećanja.

Nakon petodnevnog pješačenja, na putu od Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice,prema “Gradu heroju” Vukovaru u Republici Hrvatskoj, dvadesetak učesnika “Marša mira” jučer su u poslijepodnevnim satima (12.11.2017.) stigli su u Srebrenik.

Učesnicima “Marša mira”, u Srebreniku pridružio se i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić dajući svoju podršku ovoj manifestaciji naglasivši da  i ovaj marš mira ima simboliku odavanja počasti žrtvama dva grada gotovo iste sudbine.

Prilikom boravka u Srebreniku učesnike marša mira posjetili su i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, Federalni ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Federalne Uprave CZ Fahrudin Solak.

U znak sjećanja na žrtve stradale u proteklom odbrambeno – oslobodilačkom ratu sa područja općine Srebrenik, položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno – oslobodilačkoga rata 1992-1995g.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju pružio podršku kulturi sjećanja na žrtve Srebrenice i Vukovara, te je istakao da je isti agresor sa istim fašističkim metodama, napadao na ove gradove sa ciljem da pobije kompletno stanovništvo ovih gradova.

– Ovo sjećanje je u cilju da se nikada i nikome ne dogodi Vukovar i Srebernica – naglasio je ministar Bukvarević.

Učesnici „Marša mira“ danas nastavljaju pješačenje do Gradačca, a zatim do Odžaka i dalje do Vukovara.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti