Search

Godišnjica „4.muslimanske slavne brigade“ Konjic

Dana 04.04.2016. godine federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević je boravio u Konjicu u povodu obilježavanja godišnjice osnivanja „4.muslimanske slavne brigade“ Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja je počeo u 14.00 sati krosom za osnovce i srednjoškolce škola sa područja Konjica, a nastavljen je prigodnim vjerskim programom na mezaristanu kod ćaršijske džamije u Konjicu. Nakon prije večernjeg namaza ministar Bukvarević i mnogobrojne delegacije boračkih udruženja su položili cvijeće na Musali i na centralnom šehidskom spomen obilježju na trgu Alije Izetbegovića u Konjicu.

Uslijedila je zatim svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na ratni put 4. muslimanske slavne brigade i na 36. šehida, gazija bosanskih, koji ponikoše iz ove brigade. Prisutnim saborcima i članovima njihovih porodica obratili su se ratni komandant 4. muslimanske, Nezim Halilović Muderis, te ratni komandant Petog Korpusa ARBiH, divizijski general Atif Dudaković.

U svom obraćanju, čestitajući borcima i članovima porodica 4. muslimanske godišnjicu osnivanja, ministar Bukvarević je istakao „da je osnova rada resornog federalnog Ministarstva da se dostignuti stepen prava neće umanjivati i da se u stalnoj saradnji sa boračkim udruženjima radi na preduzimanju aktivnosti koje će poboljšati položaj boračke populacije“. Naglasio je da su „ovakve godišnjice najbolja prilika za  razvoj kulture sjećanja na kojima sve više treba biti mladih, jer je to garancija da se tradicija očuva i da se ne zaboravi“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti