Search

Ministar Nedžad Lokmić u radnoj posjeti BPK Goražde

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio je danas federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.

Na sastanku sa premijerom Edinom Ćulovom i ministrom za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Avdom Mirvićem, te predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde i predstavnicima Komisije za boračka pitanja u Skupštini  BPK Goražde, razgovarano je o problematici boračke populacije te aktivnostima koje bi se trebale realizovati u cilju poboljšanja uslova života ove osjetljive kategorije stanovništva. Poseban osvrt dat je na nedavno podignute  optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad stanovništvom opkoljenog Goražda u periodu 1992-1995. godina.

Bila je ovo prilika da se upoznamo sa problematikom i da razgovoramo o mogućim projektima i o načinu pomoći sa većih nivoa vlasti. Nezaobilazna tema je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBIH, kao i nepodizanje optužnica protiv onih koji zaslužuju da protiv njih bude podignuta optužnica. Razumijem problematiku invalida i predsjednika udruženja, kao i demobilisanih boraca, tako da mogu obećati da ću dati svaki vid podrške i da neću dozvoliti da se dira u dostignuta prava boraca, ako je stanje relativno dobro ne znači da ne može biti bolje. Saradnja će se nastaviti i u budućnosti ovo je samo početak realizacije planiranih aktivnosti – kazao je Lokmić.

Nakon održanog sastanka polaganjem cvijeća na mezarju u haremu džamije Sinan-bega Sijerčića u Goraždu obilježena je 28. godišnjica pada helikoptera u kojem su, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, poginuli visoki politički i vojni zvaničnici tadašnjeg Okruga Goražde.

Ministar Lokmić sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova Nusretom Hubjerom, a u nastavku posjete položio je cvijeće sa gradonačelnikom Goražda, Ernestom Imamovićem na spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda i spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“, nakon čega su posjetili i gradsku upravu Grada Goražde te kompaniju Unis „Ginex“ d.d. Goražde.

Ostale aktuelnosti