Search

Grebak: 27 godina od formiranja 182. viteške lahke brigade

Grebak, 25.08.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, na čelu sa pomoćnikom Mirzom Terzom, prisustvovala je obilježavanju 27. godišnjice formiranja 182. viteške lahke brigade.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo bili su pokrovitelji ovogodišnje manifestacije a prisutnima se obratio, između ostalih, ministar u Vladi FBiH Aljoša Čampara. Ministar Čampara je u svom obraćanju podsjetio da “sam naziv “viteška” dovoljno govori o kakvoj brigadi je riječ a imajući u vidu da je 19 pripadnika odlikovano najvećim individaulnim priznanjem “Zlatni ljiljan” možemo zaključiti kakvu hrabrost i borbenost su imali borci 182 viteške lahke brigade”. Pozvao je borce da se ne razjedinjuju te da “u narednom periodu više radimo na jačanju i jedinstvu boraca. Ovakve i slične manifestacije moraju se jedinstveno organizirati, reprezentativno, onako kako smo to radili i kada je bilo najteže jer na ovaj način čuvamo sjećanje na naše najbolje sinove zahvaljujući kojima je odbranjena naša domovina” zaključio je ministar Čampara.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja 182. viteška lahka brigada Osman Đuderija koji je uz zahvalnost premijeru Novaliću i ministru Bukvareviću zahvalio i prisutnima za dolazak i podržavanje ovakvih i sličnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

O ratnom putu fočanskih vitezova govorio je Mesud Šadinlija. Evocirajući uspomene iz perioda odbrane od agresora prisutni gosti su se prisjetili najtežih vremena ali su kazali da uprkos tome nikada nisu posustajali te da su uvijek bili spremni, kao i danas, da brane ognjišta, sugrađane i državu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, 27. augusta 1992. godine, na slobodnoj teritoriji općine Foča formirana je 1. fočanska brigada, od već postojećih bataljona Jahorinskog, Fočanskog i Bataljona Sutjeska. Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje – počasni naziv „viteška“ , dobila je 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše pojedinačno ratno priznanje Armije RBiH  “Zlatni ljiljan” dobilo je 19 pripadnika ove brigade.

U okviru programa položeno je cvijeće i odata je počast svim šehidima i poginulim braniocima Armije i MUP-a RBiH. Nakon oficijelnog dijela programa upriličen je vjerski, u okviru kojeg je proučen Jasin svim šehidima na Šehidskom mezarju “Grebak”. U poslijepodnevnim satima druženje je nastavljeno uz ručak i kulturno-umjetnički program.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti