Search

Jajce je grad svjedok hiljadugodišnjeg postojanja Bosne i Hercegovine

Danas je  u Jajcu održala svečanost povodom 21 godine od oslobođenja grada Jajca. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni građani i gosti, među kojima je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Potpredsjednica Mahmutbegović je izrazila zadovoljstvo što je na obilježavanju ovako bitnog datuma za grad Jajce i Bosnu i Hercegovinu. „Danas sam ovdje sa osjećanjem ponosa i radosti na herojsku borbu naše Armije, a posebno na 305 jajačke brigade. Mnogi Jajčani, pripadnici 305 jajačke brigade, su svoje živote položili na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, braneći svoju jedinu domovinu, mi im to nikad ne smijemo zaboraviti.

Mi smo ovdje isto tako da iskažemo duboko poštovanje ne samo prema našim borcima, i onima koji više nisu s nama, već i prema njihovim majkama, suprugama i djeci naših šehida, šehida 305 jajačke brigade, ali i prema našim živim borcima, ratnim vojnim invalidima.

Bez obzira na mnoge nepravde koje nas prate, mnogo je važnija država Bosna i Hercegovina, jer mi svoju borbu na našu državu nismo završili, naša borbra za državu i dalje traje, ona traje drugim sredstvima, ona traje obrazovanjem, borbom za bolji status boračke populacije, ali i za bolji status svih građana Bosne i Hercegovine, zato vas pozivam da nastavimo našu borbu za Bosnu i Hercegovinu, za budućnost novih generacija, zajedništvo, razumjevanje i ljubav jednih prema drugima. Koliko god bilo nepravde, mi se moramo boriti za pravednije i pravičnije društvo.“

„Ovi i ovakvi datumi su nam vrlo značajni, posebno sa aspekta kulture sjećanja na našu borbu i odavanja počasti našim saborcima, a posebno onim koji više nisu s nama, rekao je ministar Bukvarević.

Naša je obaveza da obilježimo mjesta stradanja naših boraca, te se nadam da ćemo do sljedeće godišnjice bilježavanja oslobođenja grada Jajca imati izgrađeno Centralno spomen obilježje u gradu Jajcu, na kojem je sada postavljen kamen temeljac“, istakao je ministar Bukvarević. Ovom prilikom ministar se posebno zahvalio načelniku općine Edinu Hozanu  na vrlo uspješnoj saradnji sa resornim federalnim ministarstvom i naporima koje poduzima da poboljša položaj boračkih kategorija na području općine Jajce.

Načelnik općine Edin Hozan je izrazio uvjeravanje da će uz podršku resornog federalnog ministarstva i kantonalne uprave za boračka pitanja u narednih godinu dana biti izgrađeno centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti