Search

Lokmić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice deblokade Mostara i godišnjici pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice deblokade Mostara i godišnjici pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke.

Na današnji dan 1993.godine u akciji deblokade Mostara, poginuo je Midhat Hujdur Hujka, komandant Prve mostarske brigade, heroj oslobodilačkog rata. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine

U okviru obilježavanja položeno je cvijeće i odata počast na mjestu pogibije legendarnog komandanta kao i na mezarju Šehitluci. Prilikom svečane akademije koja je održana u Narodnom pozorištu u Mostaru, kazano je kako je to bila jedna od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

U borbama za deblokadu Mostara toga dana živote su, osim legenadarnog komandanta Midhata Hujdura Hujke, dali su i njegovi saborci Jusuf Jelovac Jaba, Ćamil Džubur, Armin Ćišić Rambo, Zoran Imamović Popaj, Sabahudin Balavac Švabo, Faris Kalaba, Ifet Logo, Jusuf Zvizdić, Ramiz Husnić, Mujo Jelovac i Ramiz Dedić.

– Današnji dan je dan ponosa. Ali i dan tuge. Dan suosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najmilije. Dan sjećanja na najhrabrije sinove i kćeri  Bosne i Hercegovine.  Naš “Zlatni ljiljan” i brigadni general život je dao za domovinu u mostarskom Sjevernom logoru, u odlučujućoj borbi za deblokadu Mostara. Zahvaljujući njegovoj i žrtvi njegovih saboraca, Mostar u toj poznatoj operaciji spojen je sa ostatkom slobodne teritorije.

Midhad Hujdur – Hujka, ostat će zapamćen po svojoj junačkoj borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine.

Imamo obavezu prema najčasnijim, najhrabrijim i najboljim bosanskim sinovima koji su branili i odbranili ovu zemlju, ne žaleći pri tome u njene temelje položiti i svoje živote. Te ljude nikada ne smijemo zaboraviti, a briga o njihovim porodicama je naša trajna zadaća.  Vrijedni su svakog poštovanja i zaslužuju da njihove priče znamo i da o njima govorimo.  Učinimo sve da se međusobno bolje razumijemo, da jedni druge ne ugrožavamo, nego da jedni o drugima učimo s puno dobre volje, uvažavanja i iskrenosti – kazao je Lokmić.

 

Ostale aktuelnosti