Search

Maloljetni dobrovoljci u odbrani BiH: Zamijenili su školske klupe za oružje

Sarajevo, 09.10.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019” Salko Bukvarević prisustvovao  okruglom stolu na temu “Uloga i značaj maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH”.

Prije okruglog stola položeno je cvijeće na mezarju Kovači. Cvijeće su položili predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti te udruženja maloljetnih boraca.

“U Armiji RBiH bilo je i 10 535 maloljetnih dobrovoljaca, koji su bez razmišljanja ostavili olovke i sveske a uzeli puške. Dobrovoljno su među prvima stali u redove odbrane domovine i svojih sugrađana. Maloljetni dobrovoljci su pokazatelj kolika je bila hrabrost svih naših branilaca, a sve s ciljem da se odbrane nedužno napadnut porodice, građani, država bih i hiljadugodišnji suživot na ovim prostorima” kazao je ministar Salko Bukvarević u uvodnom obraćanju.

“Želimo da kažemo da smo danas neka statusna pitanja maloljetnih dobrovoljaca popravili, izmjenom pravilnika popravili smo za 10 posto procenat invalidnosti za sve ranjene maloljetne borce. U Zakonu o demobilisanim borcima prvi put je definisan pojam maloljetni dobrovoljac i naravno kroz programe prekvalifikacije smo jasno predvidjeli sredstva za ove aktivnosti”, zaključio je ministar Bukvarević.

Učesnici okruglog stola su istaknuli nekoliko puta, da su ti mladići i djevojke nečesto i lagali svoje godine da bi mogli da pristupe Armiji, da stanu u odbrane svoje kuće i svoje zemlje.

Kabinet ministra

 

Ostale aktuelnosti