Search

Lokmić prisustvovao prvoj manifestaciji “Dani pobjede, dani ponosa” na Vlašiću

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao je prvoj manifestaciji „Dani pobjede, dani ponosa“ na Vlašiću. Manifestacija je počela polaganjem cvijeća na spomen parku Galica, a kako su saopćili organizatori organizira se u čast pripadnika Armije RBiH, i jedne od njenih najvećih pobjeda.

Na najvišoj i najtežoj koti Vlašića Paljenik, na mjestu gdje je prije 28 godina časna Armija Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa generalom rahm. Mehmedom Alagićem oslobodila Vlašić, a time i ovaj od agresora okupirani dio Bosne i Hercegovine, zavihorila se zastava RBiH sa ljiljanima.

– Obilježavanjem ovakvih manifestacija zajedno čuvamo uspomenu i kulturu sjećanja na veličanstvenu i časnu borbu Armije i MUP-a RBIH u odbrani naše domovine. Čuvena operacija Vlašić je bosanskom čovjeku i borcu vratila pobjednički mentalitet. Današnje podizanje zastave je simboličan čin sjećanja na generala Alagića, koji je isto to uradio kada je oslobođen najviši vrh Vlašića, kazao je Lokmić.

Manifestaciji koja se održava u spomen-parkovima na Galici i Ljutoj Gredi prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, te ostali mnogobrojni gosti iz političkog, vojnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Ostale aktuelnosti