Search

Ministar Bukvarević i Izet Spahić: Povratnici u manji bh. entitet ne smiju biti zaboravljeni

Sarajevo, 13.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u sjedištu Vlade FBiH sastao se sa predsjednikom Skupštine Opštine Foča Izetom Spahićem.

Tema sastanka bile su aktuelne teme koje se odnose na status boraca povratnika u Foču i okolna mjesta te na saradnju u narednom periodu.

Ovom prilikom ministar Bukvarević podsjetio je na aktivnosti Ministarstva u ovom dijelu naše domovine, odnosno na pomoć borcima povratnicima. Kazao je kako je jedan od najuspješnijih projekta otvaranje kancelarija u nekoliko gradova u manjem bh. entitetu, među kojima i u Foči. U ovim kancelarijama povratnici mogu ostvariti pravnu i drugu pomoć koja se realizira putem Federalnog ministarstva. Kazao je i da će bez obzira na okolnosti uvjetovane virusom korona kancelarije nastaviti sa radom i biti na usluzi našim povratnicima.

Predsjedavajući Skupštine Opštine Foča Izet Spahić je naglasio da je izuzetan pomak Ministarstva što su dolaskom ministra Bukvarevića svi javni pozivi otvoreni potpuno jednako za sve branioce bez obzira na mjesto prebivališta. Ovo je izuzetna podrška borcima koji žive na području RS-a te poruka da nisu zaboravljeni. U to ime zahvalio je ministru Bukvareviću za dosadašnju podršku u mnogim projektima koji su realizirani.

Izet Spahić je istakao da je ove godine Koordinacija bošnjačke zajednice “Naša Foča”, po prvi put u svom gradu obilježila Dan nezavisnosti. S tim u vezi dogovorena je i zajednička saradnja na obilježavanju značajnih datuma i u narednom periodu, u skladu sa preporukama koje su na snazi a Federalno ministarstvo će u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima pružati podršku pri realizaciji obilježavanja.

Foča je grad sa najvećim brojem optuženih za ratne zločine ali i grad sa najviše silovanih, ubijenih i nestalih žena. Na monstruozne načine pobijeno je oko 3.000 Bošnjaka, 627 ljudi se vode kao nestali, stotine žena i maloljetnih djevojčica je silovano, a na hiljade je protjeranih.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti