Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA DAN ŠEHIDA OTKRIO CENTRALNO ŠEHIDSKO SPOMEN OBILJEŽJE U MODRIČI

Modriča, 16.6.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je na Dan šehida otkrio Centralno šehidsko obilježje u Modriči.

Bukvarević je ukazao na važnost ovakvih manifestacija i projekata čiji je cilj da se obilježi i sačuva uspomena na ljude i događaje u kojima su mnogi stradali dajući vlastite živote, te da se iskaže zahvalnost porodicama šehida i palih boraca na žrtvama koje su dali odbrani BiH.

– Danas smo otkrivanjem Centralnog spomen-obilježja za šehide i poginule branioce odali dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima Modriče, ali i dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima cijele BiH. Još jednom smo se prisjetili žrtve i ciljeva za koje su ovi ljudi dali svoje živote. Dakle, još jednom smo podvukli da su to bili branioci BiH koji su branili sve njene građane, koji su branili državu BiH, te koji su branili hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovom prostorima – kazao je Bukvarević za Fenu.

Prema riječima ministra, otkrivanjem tog obilježja još jednom je iskazano opredjeljenje da se neće zaboraviti šehidi i poginuli branioci BiH, te da je naša trajna zadaća da organiziramo obilježavanje značajnih datuma i da, pogotovo na Dan šehida, iskažemo dužno poštovanje prema tim ljudima.

– Danas smo se također družili sa članovima porodicama šehida i poginulih boraca, razmijenili informacije o njihovom životu i potrebama, te dogovorili dalju saradnju s predstavnicima boračkih organizacija s prostora manjeg bh. entiteta sa ovog područja – dodao je Bukvarević.

Manifestaciju su u saradnji sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata organizirali Udruženje “Povratak, posao i opstanak” i Medžlis Islamske zajednice Modriča, a prisustvovale su brojne delegacije boračkih i organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Tuzle itd.

Uime Medžlisa Islamske zajednice Modriča obratio se imam Čaršijske džamije Adnan ef. Kavazović koji je kazao da ovaj spomenik dostojanstveno podsjeća na najveću žrtvu i na ljude koji su dali svoje živote braneći domovinu. Sjećanje na njih mora živjeti u nama, poručio je Kavazović.

Okupljanje građana i pripadnika boračkih populacija općina Modriča i Vukasavlje kod centralnog šehidskog obilježja počelo je jutros, učenjem Ja'sina i dova pred duše šehida i civilnih žrtava, a nakon toga je otkriven spomenik s ispisanim imenima šehida i civilnih žrtava rata, te položeno cvijeće i proučena  Fatiha.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti