Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U POVORCI SJEĆANJA NA PREKINUTU MLADOST TUZLE

25. maj 2017. godine Dan žalosti u Tuzli – sjećanje na ubijenu mladost Tuzle 25.maj1995. godine

Zajedno sa roditeljima i rodbinom prekinute mladosti Tuzle, sa podpredsjednicom i podpredsjednikom  Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević odao je počast na groblju i mezaristanu Slana Banja i na tuzlanskoj Kapiji. U gordoj i ponosnoj povorci pred sjenama i dušama prekinute mladosti Tuzle stajali su i delegacije Skupštine Tuzlanskog kantona, premijer Gutić sa članovima Vlade TK, vijećnici i gradonačelnik Tuzle, te delegacije mnogih boračkih udruženja.

Od ranih jutarnjih sati roditelji, rodbina i prijatelji okupljali su se na Aleji mladosti u Tuzli, mjestu gdje je prije 22 godine ubijena 71 osoba, a ranjeno njih 200. Prosječna starost ubijenih bila je 23 godine.

Tog 25. maja 1995. godine granata ispaljena s planine Ozren, s položaja Vojske Republike Srpske, pala je na Tuzlansku Kapiju, tradicionalno okupljalište mladih.

Sve ih vežu bolna sjećanja na ubijene sinove, kćeri, braću, sestre i prijatelje. Među njima majka ubijenog Asima-Aska Slijepčevića, Esma. Svaki dan sa suprugom Izetom obilazi mezar sina.

Novinarima je kazala da je njen sin dva dana prije tragedije napunio 20 rođendan.

– Ujutro je trebao polagati ispit na fakultetu, izašao je da prošeta s najboljim drugom, bio je lijepo raspoložen jer je taj dan bio, poslije nekoliko kišnih dana, vedar – prisjetila se njegova majka.

U maju je rođen i Adnan Beganović. Kada je ubijen na tuzlanskoj Kapiji imao je 16 godina, kaže njegova majka Zekija.

– Izgubila sam ga četiri dana nakon rođendana. Meni je maj najnesretniji mjesec, radovala sam se, ali ga više ne volim – kazala je Adnanova majka Zekija Mahmutović-Beganović.

Na Aleju mladosti svako jutro i predvečer dolazi i Zdenka, majka Vanje Kurbegović. Sjećanja žive i iz dana u dan sve je teže, kaže ona.

– Svaka godina, svaki mjesec, svaki dan je sve teže. Vrijeme ne liječi rane. Sve se može preboljeti, ali kada shvatite da više nemate djeteta, to ne može – rekla je Zdenka Kurbegović.

I 22 godine preživjeli s tuzlanske kapije i roditelji poginule mladosti čekaju pravdu. Teško se mire s tim da pravde za njih nema.

Otac poginule Lejle Bučuk, Hilmo Bučuk, je poručio da veliki broj roditelja ubijene mladosti nije dočekao pravdu, da su umrli mladi.

– Pitanje je koliko će nas uspjeti da nepravdu i bol izdržimo – istakao je Bučuk.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je za Fenu da je današnji dan jedan od najtežih za Tuzlu i BiH te da su 25. maja 1995. godine stradale njegove kolege s fakulteta, saborci iz jedinice i mladost Tuzle.

-Danas smo tu da odamo dužnu počast nevino ubijenoj mladosti Tuzle i BiH, želim iskazati poštovanje prema porodicama poginulih i zatražiti pravdu za sve one koji su počinili razne zločine u BiH. Naša je obaveza i zadaća da ovakve datume dostojanstveno obilježavamo – kazao je Bukvarević.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u izjavi za Fenu je istaknula da je današnji dan sjećanje na nevino stradale mlade živote te da je teško shvatiti da neko može na tako monstruozan način ubiti ovoliko mladosti na jednom mjestu.

– Današnji dan prilika je da dođemo, položimo cvijeće, proučimo Fatihu i prisjetimo se svih onih koji su izgubili život na ovom mjestu, da damo podršku njihovim roditeljima da istraju u borbi za pravdu – kazala je Mahmutbegović, poručivši da u ovom trenutku nigdje nema veće koncentracije tuge nego na ovom mjestu.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović naglašava da je 25. maj datum koji se nekada obilježavao kao Dan mladosti i, nažalost, datum kada je na tuzlanskoj Kapiji mladost izgubila živote.

-Bio sam na prvoj godišnjici ovdje 1996. godine i mogu reći da 22 godine nakon ovog stravičnog zločina još imamo neke snage koje pokušavaju negirati ono što se desilo. Nisam mogao zamisliti tada da će 22 godine poslije situacija otprilike biti ista, smatrao sam da će za taj period da se shvate neke stvari, da krenemo naprijed – izjavio je Dunović.

Preuzeto od Fene

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti