Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA SREDIŠNJOJ MANIFESTACIJI OBILJEŽAVANJA 24. GODIŠNJICE DEBLOKADE MOSTARA POD NAZIVOM “PUTEVIMA POBJEDE ARMIJE RBIH 2017.”

30. juna 1993. odbranjen je Mostar

Na današnji dan 1993. godine deblokiran je istočni dio Mostara. Nakon mjesec i pol agonije i potpune izolacije hrabri borci Slavne mostarske brigade probili su obruč agresora i uspostavili komunikaciju sa ostatkom slobodne teritorije. Hrabri vojnici Armije u akciji koja je briljantno izvedena oslobodili su veliki bastion – kasarnu u Sjevernom logoru, a potom i naselja Vrapčiće i Bijelo Polje na sjeveru, sve do Salakovca, čime je Mostar uspostavio komunikaciju sa Sarajevom.

Organizatori 24. Godišnjice obilježavanja deblokade Mostara je Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara.

Središnjoj manifestaciji pod nazivom “Putevima pobjede Armije RBiH 2017.”, prisustvovao je i federalni ministar za pitanja boraca I invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata doc.dr Salko Bukvarević.

– Danas smo tu da iskažemo duboko poštovanje prema svim šehidima i poginulim borcima i iskažemo poštovanje našem narodnom heroju Midhatu Hujduru Hujki koji je tog dana dao svoj život. Samo hrabro srce pripadnika Armije BiH je moglo izvojevati jednu ovakvu pobjedu i uspostaviti vezu između slobodnih teritorija i na taj način spasiti ovaj dio BiH. Zbog toga je naša trajna obveza poštivati ove datume i zajedno ih s našim suborcima obilježavati – kazao je Bukvarević.

Na središnjoj manifestaciji obratili su se penzionisani general Armije BiH Atif Dudaković koji je kazao da  tada nije bio blokiran Mostar, ali su bili blokirani Bošnjaci i na današnji dan deblokirani su i oslobođeni Bošnjaci doline i grada Mostara.

Pored ministra Bukvarevića I generala Dudakovića, prisutnima su se obratili I ratni zapovjednik i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić.

Obilježavanje 24. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline započelo je jutros polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Podharem, na Šehitlucima i u Sjevernom logoru.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti