Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ ODAO POČAST HEROJU ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA HAJRUDINU MEŠIĆU

Nezuk i Teočak, 30.10.2019.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević u ime Vlade FBiH prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića, poznatijeg kao kapetan Hajro.

Pored kuće u Nezuku u kojoj se tog kobnog 30. oktobra 1992. godine nalazila komanda 1. teočanske brigade, od samo jednog gelera granate ispaljene s neprijateljskog položaja poginuo je komandant ove brigade, tada 33-godišnji Hajrudin Mešić. Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća uz prigodan vjerski program na mjestu pogibije u Nezuku, u općini Sapna, kao i na mezaru u Sniježnici, u općini Teočak.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata doc. dr. Salko Bukvarević istakao je da je Hajrudin Mešić jedan od devet narodnih heroja koji je bio pravi patriota i istinski heroj odbrane Bosne i Hercegovine. Podsjetio je na njegove riječi da se domovina Bosne i Hercegovina brani na Drini te da svi preživjeli imaju obavezu i danas braniti našu domovinu kada su evidentni pokušaji nasrtaja na nju i kada neprijatelji ne miruju, a istinu prenositi na mlađe generacije.

“On je učestvovao u pripremi za odbranu BiH, aktivno je dao svoj doprinos, napustio radno mjesto u policiji u Ugljeviku i prešao u svoj Teočak. Organizirao je patriote za odbranu, dao svoj doprinos u direktnim borbama i svojim herojstvom pokazao da su mu država BiH i narodi u BiH važniji od života i porodice” rekao je ministar Bukvarević.

Hajrudin Mešić, u ratnim danima poznat kao kapetan Hajro, rođen je 01.01.1959. godine u selu Srednja Trnova u općini Ugljevik. Služio je u JNA kao aktivno vojno lice sa činom kapetana. Bio je član Patriotske lige od njenog osnivanja, organizator i vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu na prostorima zvorničke i ugljevičke općine. U toku rata obavljao je niz visokih komandnih dužnosti: komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik – Teočak i komandant 1. teočanske brigade. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Poslije toga Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. Hajrudin Mešić dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalja za hrabrost. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na Dan Armije 1994. godine,  posthumno ga je odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1996. godine unaprijeđen je i u čin brigadnog generala.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti