Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ ODRŽAO SASTANAK S BRANITELJIMA KANTONA 10

MINISTAR BUKVAREVIĆ ODRŽAO SASTANAK S BRANITELJIMA KANTONA 10

Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević boravio je u ponedjeljak u Tomislavgradu gdje je održao sastanak s predstavnicima županijske i lokalne vlasti te braniteljskih udruga Kantona 10.

Livno, 12.03.2018.godine: Sastanku su, među ostalim, nazočili predsjednik Skupštine Kantona 10 Robert Bagarić, direktorica Uprave za pitanje branitelja Kantona 10 Ljilja Kovačević, načelnici općina Tomislavgrad i Kupres Ivan Vukadin i Milan Raštegorac, te predstavnici općinskih službi za pitanje branitelja, braniteljskih udruga i udruženja s prostora Kantona 10.

U okviru analize rada Federalnog ministarstva branitelja u 2017. godini, ministar Bukvarević je prisutnima predočio realizirane programe tog ministarstava, kao i programske planove za 2018. godinu.

Ministar Bukvarević je izrazio zadovoljstvo zbog održanog sastanka, tijekom kojega se, kako je kazao, razmijenilo dosta informacija te razgovaralo o otvorenim pitanjima.

– Prije svega, predstavnici braniteljskih udruga insistiraju da se Zakon o pravima razvojačenih branitelja čim prije nađe u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i zaista su u pravu da je ova kategorija bez svog zakona od 2010. godine i da ih je potrebno riješiti – kazao je ministar Bukvarević.

Također su, kako kaže ministar, predstavnici koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Kantona 10 dali podršku Zakonu o braniteljskim udrugama te istaknuli kako je od posebnog značaja da se definira ko može predstavljati branitelje i članove njihovih obitelji.

– Izrazili su određena nezadovoljstva u smislu raspodjele sredstava prema ovom kantonu. Također, očekuju da se u timu za suradnju s Republikom Hrvatskom nađe i predstavnik iz Kantona 10, a pokrenuli su i vrlo zanimljivu inicijativu da se gradi jedan dom za branitelje koji su u stanju potrebe i zdravstvenih problema, što je jedna interesantna ideja s ovih područja – istaknuo je Bukvarević.

Ocijenio je kako je zatražena podrška i za zapošljavanje, kao i za projekte braniteljskih zadruga, zatim projekte zapošljavanja djece poginulih branitelja i projekte izgradnje spomen obilježja po pojedinim općinama.

– Generalno mogu kazati da je sastanak bio vrlo uspješan jer smo na vrlo konkretnoj osnovi razgovarali. Svi su podcrtali pitanje međusobne suradnje između braniteljskih udruga, županijskih i federalnih ministarstava jer mi predstavljamo vrlo osjetljivu populaciju i trebamo tražiti zajednička rješenja – naglasio je ministar.

Direktorica Uprave za pitanje branitelja Kantona 10 Ljilja Kovačević informisala je Ministra o svim aktivnostima koje ta uprava poduzima u svom radu.

U prošloj je godini za stambeno zbrinjavanje branitelja utrošeno 449.993 maraka, odnosno za dovršetak zgrade branitelja u Livnu gdje je 15 stanova dodijeljeno obiteljima poginulih branitelja te općine, dok 13 stanova pripada ratnim vojnim invalidima koji će se dodijeliti nakon usvajanja pravilnika za stambeno zbrinjavanje od strane Vlade Kantona 10, kazala je Kovačević.

Vlada Kantona 10 za tekuću godinu planirala je sredstva u iznosu od 1.072.601 maraka koja su, kako je kazala Kovačević, nedovoljna za rješavanje problema i zahtjeva branitelja s ovog područja.

Naglasila je kako, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ni nakon 22 godine od završetka Domovinskog rata, životni problemi branitelja nisu riješeni.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti