Search

Ministar Bukvarević posjetio branioce koji žive u Prijedoru

Prijedor, 26.11.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević posjetio branioce povratnike u manji bh. entitet.

U okviru posjete ministar je obišao povratnike u mjestu Čarakovo gdje je izgrađeno spomen-obilježje za više od 400 Bošnjaka koji su ubijeni 1992. godine na ovom lokalitetu gdje je odao počast svim nevinim žrtvama. Spomen-obilježje dio je kompleksa koji obuhvata i mezarje Čarakovo kao i spomen-sobu u kojoj su prikazane fotografije ubijenih.

Ovom prilikom ministar je posjetio i Senada Kaltaka koji je član boračke zadruge „Povratak“. Ova zadruga okuplja nekoliko povratnika u Prijedoru koji se bave poljoprivredno-zanatskim poslovima i žive od svog rada. Istakli su izuzetnu zahvalnost resornom ministru koji im je kroz dodjelu finansijskih sredstava omogućio kupovinu mašine za rezanje i cijepanje drva, nakon čega su uspjeli proširiti posao. Kazali su kako je najbolja pomoć povratnicima ona koja omogućava da mogu živjeti od vlastitog rada te da je ovo izuzetan primjer institucionalne podrške. Odlučni su da ostanu na svojoj zemlji i da od svog rada školuju djecu čiju budućnost vide unutar naše domovine.

Obilazeći povratnike ministar se susreo i sa braniocima koji žive u Kozarcu te je odao počast šehidima čija imena su uklesana na centralnom spomen-obilježju. Ovom prilikom borci su razgovarali s ministrom o problemima sa kojima se susreću u ovom dijelu Prijedora, posebno u oblasti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Veliki pomak u ostvarivanju prava u oblasti boračko-invalidske zaštite napravljen je kada je resorni ministar sve javne pozive i transfere ovog Ministarstva otvorio i za borce koji žive u manjem bh. entitetu. Na ovaj način omogućeno je svim borcima Armije i MUP-a RBiH bez obzira na kom dijelu naše domovine žive, da apliciraju i ostvare zakonski pripadajuća prava. Također, ministar Bukvarević je podsjetio da je otvoreno 6 kancelarija za rad i pružanje pravne i druge podrške borcima u manjem bh. entitetu, među kojima su kancelarije u Prijedoru, Srebrenici, Foči, Kotor-Varoši, Zvorniku i Modriči.

Prema riječima ministra Bukvarevića Federalno ministarstvo će nastaviti pružati pomoć svim borcima a posebno onima koji žive u manjem bh. entitetu. Pozvao je sve borce da budu jedinstveni i da se udruže u borbi za ostvarivanje prava koja im pripadaju. Kazao je da su borci časno i herojski branili državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode te da je svaki pedalj naše domovine podjednako važan i pripada svim njenim građanima.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti