Search

Ministar Bukvarević: Prošlo je 28 godina od zločina u Bratuncu i okolnim mjestima a zločinci još nisu procesuirani

Sarajevo, 12.05.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio na strašne zločine i progon u Bratuncu i okolnim mjestima u maju 1992. godine.

”Maj u Bratuncu 1992. godine je bio strašan i sigurno predstavlja još jedan genocid na našim prostorima. Stotine nevinih Bošnjaka ubijeno je i zakopano u masovne grobnice za kojima se i danas traga, nakon 28 godina. Među njima veliki broj žena i djece. Oni koji znaju istinu šute a zločinci se ne procesuiraju. U Bratuncu su se desila masovna ubistva civila, žena, djece. To je genocid i uništenje jednog naroda i to trebamo otvoreno kazati. Moja poruka je da se suživot može graditi samo na iskrenom odnosu svih strana, zato pozivam nadležne institucije i ovog 12. maja da počnu raditi svoj posao i da se učini ono što je najmanje moguće za sve žrtve, a to je kažnjavanje nalogodavaca i počinilaca zločina u Bratuncu ali i svim drugim mjestima” kazao je ministar Bukvarević.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci do sada su ukopane 304 žrtve, dok se na području Bratunca još uvijek traga za više od 300 nestalih osoba.

Ministar Bukvarević je kazao i da “moramo učiniti sve da se generacije koje dolaze sjećaju onoga što se desilo i da ne dođe do zaborava jer bi to bio još veći zločin prema svim nevinim žrtvama. Suživot i mir su mogući isključivo uz pravedno procesuiranje zločina i onih koji su ih počinili. Ne smijemo dozvoliti da se istina iskrivljuje ili zaboravlja, to je amanet koji nam je dat kao društvu i kojim su nas zadužili svi šehidi i poginuli branioci, sve nevine žrtve ove domovine. Naša borba za pravdu traje i danas i u njoj moramo istrajati.”

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti