Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ: REGISTAR ĆEMO JAVNO OBJAVITI KAD NAM AGENCIJA ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA DOPUSTI

MINISTAR BUKVAREVIĆ: REGISTAR ĆEMO JAVNO OBJAVITI KAD NAM AGENCIJA ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA DOPUSTI

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida doc. dr. Salko Bukvarević i ministar za pitanja boraca HNK Oliver Soldo sastali su se danas s predstavnicima svih boračkih i braniteljskih udruženja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Mostar, 05.03.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata, doc.dr. Salko Bukvarević je tom prilikom poručio da će registar boraca biti javno objavljen kada to dozvoli Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Prezentaciji programskih opredjeljenja Ministarstva za 2018.godinu, su prisustvovali i načelnici općina, predstavnici općinskih BIZ-ova, kao i prestavnici boračkih saveza, organizacija i udruženja sa ovog kantona.

U okviru prezentacije ministra Bukvarevića, izvršena je i analiza rada Federalnog ministarstva u 2017.godini, te predočeni podaci koji se odnose na godišnji obračun ličnih i porodičnih invalidnina za korisnike sa područja Hercegovačko – neretvanskog kantona, a kako slijedi, 7.167 RVI i 3.044 porodica poginulih u ukupnom iznosu od 33.253.633,71 KM, a novčanih naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja za Hercegovačko – neretvanski kanton, 301 korisnik u iznosu od 179.600,00 KM.

Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH prezentovao projekte zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca iz 2017.g. odnosno projekciju plana za 2018.g.

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, prezentovao je realizaciju projekata zapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga, koji su realizovani u protekloj godini.

Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata HVO HB, prezentovala je projekte fondacije za stambeno zbrinjavanje, njenu realizaciju za prošlu godinu.

Bukvarević je nakon sastanka kazao da se u ovom kantonu doznači oko četrdeset miliona KM, od ukupno 315 miliona, koliko po raznim kategorijama potroši resorno federalno ministarstvo.

“Moram naglasiti kako su na četiri ranija sastanka, a i danas u Mostaru, predstavnici boračkih organizacija tražili da se u proceduru vrati nacrt Zakona o pravima demobilisanih boraca, što bi bio peti federalni zakon iz ove oblasti. Drago mi je da je zaključak svih predstavnika udruženja da sve problema trebamo rješavati putem dijaloga, u institucijama od općine, kantona, do Federacije, a nikako na ulicama”, kazao je ministar Salko Bukvarević.

Ministar Bukvarević posebno je istakao kako udruženja iz HNK podržavaju donošenje i zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja, koji je u parlamentarnoj proceduri.

“Dva pomenuta zakona predviđaju petnaest prava i tim zakonima se prije svega vraća dostojanstvo bivšim predstavnicima Oružanih snaga i vlast se obavezuje na trajno pomaganje ovoj populaciji”, rezimirao je Bukvarević.

Kazao je kako je pitanje broja učesnika u Oružanim snagama potpuno otvoreno, kako se sada ti spiskovi na raspolaganju svim boračkim udruženjima, a na raspolaganju su i inspektoratu Ministarstva kako bi se prijavljene neregularnosti istražile.

“S federalnog nivoa za rad boračkih udruženja godišnje se potroši 360 hiljada KM i nemamo ništa protiv da se taj podatak objavi, puno više izdvajaju kantoni i općine. Naši transferi su potpuno javni, ali mi ne možemo prisiliti kantonalna ministarstva da rade isto tako”, izjavio je Bukvarević.

“Registar je rađen na principu spiska Federalnog ministarstva odbrane, a brzo će biti gotov i za Zenicu i Bihać. Tuzlanski kanton je to prvi završio i na njihovom spisku se nalazi 119.110 boraca. Onog momenta kad nam Agencija za zaštitu ličnih podataka dopusti, mi nemamo nikakvih problema da se registar javno objavi. Naš je problem samo što postoji dopis Agencije da objava registra nije u skladu s Zakonom o zaštiti ličnih podataka”, odgovorio je na pitanje novinara Bukvarević.

Ovom prilikom se obratio i predsjednik Skupštine HNK, Šerif Špago, koji se zahvalio ministru Bukvareviću na transparentnom izvještaju i predočenom programu rada Ministarstva i pozvao sva boračka udruženja da se uključe u izradu Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

Kabinet ministra/ Klix.ba

Ostale aktuelnosti